Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Kamerdebat asielgegevens uitgeprocedeerde Congolezen Uitzenddatum: Wo. 14 december 2005, 20.30u
Verslaggeving: Wilfred Scholten

Onlangs concludeerde de commissie-Havermans dat Nederland de afgelopen jaren een aantal keer asielgegevens over uitgeprocedeerde asielzoekers heeft doorgegeven aan Congo. Dat is in strijd met internationale regels. De zaak kwam aan het rollen na uitzendingen van Netwerk. Vandaag is er een spoeddebat in de Tweede Kamer over de conclusies van de commissie-Havermans.

Documenten
Volgens de commissie heeft Nederland geen inhoudelijke informatie doorgespeeld aan de Congolese autoriteiten. Congo heeft echter wel documenten ontvangen waaruit is op te maken dat iemand asiel heeft aangevraagd in Nederland en dat is verboden.

Administratieve fouten
Begin dit jaar ontkende minister Verdonk van Vreemdelingenzaken in de Kamer dat asielinformatie is verstrekt aan Congo. Na de publicatie van het rapport van de commissie-Havermans zij ze dat er geen inhoudelijke informatie was verstrekt. Ze gaf wel toe dat er âadministratieve foutenâ waren gemaakt.

In de problemen
Verder maakte Verdonk bekend dat de afgelopen jaren bij 102 uitgeprocedeerde asielzoekers op de papieren is aangegeven dat het om voormalige asielzoekers ging. In sommige landen kunnen ex-asielzoekers ernstig in de problemen komen als de autoriteiten ontdekken dat ze asiel hebben aangevraagd. Volgens mensenrechtenorganisaties lopen zij dan het gevaar om opgepakt of zelfs gemarteld te worden.

Spoeddebat
In Netwerk aandacht voor het spoeddebat over het rapport van de commissie-Havermans.