Gemeente Rotterdam

Nr.219
14 december 2005

Jaap Boogaard krijgt Wolfert van Borselenpenning

Jaap Boogaard, algemeen directeur-bestuurder van woningcorporatie De Nieuwe Unie krijgt vanavond uit handen van Lucas Bolsius (wethouder Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) de Wolfert van Borselenpenning. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving.

Boogaard werkt sinds 1984 bij de Maatschappij voor Volkswoningen NV, de voorloper van de Nieuwe Unie. Al een jaar nadat hij er aantrad, werd Boogaard algemeen directeur van Volkswoningen. Hij reorganiseerde en zorgde ervoor dat de organisatie in korte tijd weer financieel gezond was. In 1999 fuseerde Volkswoningen met woningbouwvereniging Onze Woongemeenschap (OWG) tot De Nieuwe Unie, met een woningbezit van circa 27.000 woningen. Boogaard werd toen algemeen directeur-bestuurder. Aan het einde van dit jaar gaat hij met vroegpensioen.

CityCorp
Naast zijn werk voor zijn eigen corporatie heeft Boogaard altijd veel tijd gestoken in - aan de volkshuisvesting gelieerde - organisaties en nevenfuncties op regionaal, landelijk en internationaal niveau. Hij was onder andere actief binnen de Federatie van Rotterdamse Woningcorporaties (FRWC), de voorloper van de huidige Maaskoepel. Daarnaast was hij lid van de Aedes-commissie 'Overheid, Corporatie, Burger' en is hij een van de initiatiefnemers van het samenwerkingsverband CityCorp, dat het woon- en leefklimaat in de binnenstad tracht te verbeteren. In de meer dan 20 jaar dat Boogaard directeur is geweest van Volkswoningen/De Nieuwe Unie heeft deze corporatie bijna 2.500 woningen gerenoveerd en circa 5.000 woningen nieuw gebouwd. Onder andere in gebieden als De Esch, Prinsenland en op de Kop van Zuid. Ook het Woonhotel bij station Maashaven is een project van De Nieuwe Unie.

Investeren
Boogaard heeft zich altijd in het bijzonder ingespannen voor de minder draagkrachtigen in de samenleving en zag het als de belangrijkste taak van een corporatie om voor betaalbare huisvesting voor deze kwetsbare groepen zorg te dragen. Daarnaast is onder zijn bewind het investeren in de woonomgeving een hoeksteen van het corporatiebeleid geworden, waardoor een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid in de wijken waar De Nieuwe Unie bezit heeft.

noot voor de redactie/