Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Bijeenkomst over preventieve zorg voor ouderen op 15 december 2005

Consultatiebureau voor ouderen in opkomst

Utrecht, 16 november 2005 Het consultatiebureau voor ouderen is in opmars in Nederland. Op verscheidene plaatsen in Nederland ontstaan consultatiebureaus voor ouderen, vaak op initiatief van ouderen zelf of van cliëntenorganisaties. De consultatiebureaus worden georganiseerd door thuiszorgorganisaties, GGD´s, gemeenten en verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Het Kenniscentrum Ouderen van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW en het Lectoraat Ouderenzorg van de Hogeschool Utrecht organiseren een bijeenkomst over consultatiebureaus voor ouderen op donderdagmiddag 15 december 2005 in Leeuwenbergh te Utrecht.

Wat is een consultatiebureau voor ouderen?
Op meerdere plaatsen in Nederland wordt de gezondheidstoestand van ouderen preventief onderzocht. Niet in een bevolkingsonderzoek waarbij iedere oudere aan de beurt komt, maar op basis van persoonlijke aanmelding. Sinds een jaar of tien wordt hiervoor ook wel de term consultatiebureau voor ouderen gebruikt. Groot pleitbezorger en uitvinder van de term consultatiebureau voor ouderen is geriater professor Jan Ligthart. Naar voorbeeld van het consultatiebureau voor kleuters wil hij ouderen gericht preventief onderzoeken: 'Niet zomaar in het wilde weg testjes doen, maar leeftijdsgericht onderzoek. Het consultatiebureau is dus niet bedoeld voor gezondheidsklachten. Daarmee moet men gewoon naar de huisarts of de specialist.

Bijeenkomst
De bijeenkomst over preventieve zorg voor ouderen is bedoeld voor consultatiebureaus voor ouderen, thuiszorgorganisaties, verpleeg- en verzorgingshuizen, ouderenbonden, cliëntenorganisaties, GGD´s, gemeentelijke en provinciale overheden en beleidsmakers, zorgverzekeraars en zorgkantoren

Programma
In het programma dat duurt van 13.30 tot 16.45 uur, komen onder andere de volgende sprekers aan het woord:

* Marieke Schuurmans, lector Ouderenzorg aan de Hogeschool Utrecht
* Geraldine Visser, innovatiemedewerker van het Kenniscentrum Ouderen / NIZW Zorg

* Marja Kraakman, bestuurssecretaris Stichting Thuiszorg Groot Rijnland

* Hans Van Dijk, wethouder welzijn, sociale zaken en werkgelegenheid van de gemeente Gemert-Bakel

* Niny van Oerle, voorzitter Themacommissie Ouderenbeleid van de Tweede Kamer

Het programma besluit met een forumdiscussie.

Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de inhoud van het programma of het project kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Geraldine Visser, , telefoon (030) 230 66 73. Belangstellenden kunnen zich aanmelden met behulp van het online aanmeldingsformulier op www.nizw.nl/congres. Het deelnamebedrag is 75,- inclusief het rapport van de inventarisatie van vijftien initiatieven van consultatiebureaus voor ouderen van het Kenniscentrum Ouderen.