Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

donderdag 15 december 15.15 uur

Jan Adriaanse

Restructuring in the shadow of the law. Informal reorganisation in the Netherlands

Faculteit: Rechtsgeleerdheid

Promotoren: prof.dr. J.G. Kuijl en prof.mr. A.F.M. Brenninkmeijer

In veel landen zowel in Europa als ver daarbuiten wordt op dit moment gewerkt aan verbetering van bestaande insolventiewetgeving. Deze veranderingen worden vaak gevoed door de wens om zo veel mogelijk faillissementen te voorkomen. Wetgeving gericht op uit- en afstel van betaling wordt geïntroduceerd of versoepeld om bedrijven hiermee kansen te bieden weer gezond te worden. Een efficiëntere mogelijkheid in de vorm van informele reorganisatie lijkt hierbij door wetgevers nogal eens over het hoofd te worden gezien. Dit fenomeen van Restructuring in the Shadow of the Law waarbij een onderneming in samenwerking met haar directe belanghebbenden buiten wettelijke kaders tracht te reorganiseren - staat dan ook centraal in deze studie.

Over informele reorganisaties is relatief weinig bekend. Dit is te verklaren uit het feit dat ze zich vaak grotendeels aan het oog van de buitenwereld onttrekken. Aan de hand van onder meer interviews, enquêtes en 35 casestudies uitgevoerd bij zogenoemde Intensive Care Departments van banken en bij adviesbureaus - wordt in dit proefschrift inzicht verschaft in de praktijk van deze reddingsoperaties. Er wordt ingegaan op oorzaken van financiële moeilijkheden en op maatregelen die worden genomen in het kader van strategische en operationele business en financial restructuring. Daarnaast worden knelpunten blootgelegd en zijn succes- en faalfactoren onderscheiden. Ook worden internationale ontwikkelingen op het gebied van voluntary rescue frameworks besproken. Betoogd wordt dat aanzienlijke waarde kan worden gecreëerd wanneer ondernemingen op meer informele wijze reorganiseren. Voor het wegnemen van knelpunten in de praktijk en stimulering van informele reorganisaties dienen gedragscodes te worden ingevoerd - in elk geval in Nederland - en dient mediation bij informele reorganisaties te worden geïnstitutionaliseerd.

Hoewel gebaseerd op de Nederlandse situatie, zou deze studie voor een grote groep belangstellenden in de internationale praktijk van belang kunnen zijn. Niet alleen degenen die zich dagelijks bezighouden met het voorkomen en oplossen van financiële problemen, maar juist ook diegenen die gewild of ongewild - wel eens geconfronteerd zijn of worden met een verslechterde gang van zaken bij ondernemingen, zullen informatie van hun gading kunnen aantreffen. Gedacht kan hierbij worden aan accountants, management-consultants, juristen, politici, ambtenaren, bankiers, managers en ondernemers. Het land van vestiging is hierbij amper van belang: de wetten van de bedrijfseconomie zijn immers onbegrensd.