Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koningin 15 december 2005 bij eerste Koninkrijksconcert in Dordrecht

Hare Majesteit de Koningin is donderdag 15 december in Schouwburg Kunstmin te Dordrecht aanwezig bij het eerste Koninkrijksconcert.

Op 15 december 1954 bevestigde Koningin Juliana het Koninkrijksstatuut, dat de staatskundige relatie tussen de drie landen van het Koninkrijk regelt. Vorig jaar werd in de Ridderzaal het vijftigjarig bestaan van het Statuut herdacht.

Minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft het initiatief genomen voor een jaarlijkse culturele viering van deze dag in Nederland.

Doel van de culturele viering is de koninkrijksrelatie tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba op een andere wijze te belichten. Dit jaar is gekozen voor een muzikale invulling van het programma. In Dordrecht, een stad met een actief Antillianenbeleid, wordt gestart met deze nieuwe traditie. Optredens worden verzorgd door Maruja, Marlon Titre, Krezip en Dordtse artiesten van Antilliaanse afkomst. Volgend jaar zal samenwerking worden gezocht met een andere Antillianengemeente.

In Nederland wonen ruim 124.000 koninkrijksburgers van Antilliaanse en Arubaanse afkomst. Dordrecht heeft ruim 3000 inwoners van Antilliaanse en Arubaanse afkomst. De stad is een van de 21 `Antillianengemeenten'. Professionals, inwoners van Antilliaanse en Arubaanse afkomst en de gemeente werken gezamenlijk aan het bevorderen van participatie van Antillianen en Arubanen. Een aanpak die vanwege haar doeltreffendheid doorgaans veel belangstelling wekt, zowel in Nederland als op de Nederlandse Antillen en in Aruba.

23 november 2005

© RVD