Gemeente Amsterdam

Kunstwerk op Stationseiland

2 december 2005
---

Op vrijdag 15 december 2005 om 16.30 uur zal een nieuw kunstwerk worden onthuld op het Stationseiland AmsterdamCentraal. Op de achterzijde van de winkels op de Westelijke Voetgangersroute van het Stationseiland zal een indrukwekkend landschap verschijnen. Op de achterzijde van de winkels op de Westelijke Voetgangersroute van het Stationseiland is eind 2003 een eerste kunstwerk aangebracht. Op 15 december 2005 wordt het derde kunstwerk in deze reeks onthuld. Dit keer is de maker Jacqueline Gilbert, een van origine Nieuw-Zeelandse fotograaf die al geruime tijd in Amsterdam woonachtig en werkzaam is. Het fotowerk is gemaakt in opdracht van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en `Coördinatie Stationseiland'. Het toont een indrukwekkend landschap dat op verrassende wijze een relatie aangaat met het achtergelegen stationsgebouw.

176 vierkante meter kunst

De Westelijke Voetgangersroute is de looproute die het station verbindt met het centrum van de stad. Deze tijdelijke looproute is aangelegd naast de Middentoegangsbrug. De route leidt voetgangers langs de diverse bouwprojecten van en naar de westelijke entree van het Centraal Station, op dit moment de belangrijkste entree tot het monumentale gebouw. Langs deze route staan winkels. Deze winkels komen uit de middentunnel van het station die voor de werkzaamheden van de Noord/Zuidlijn deels moest sluiten. Ter verfraaiing van het uitzicht op het Stationseiland is op de achterzijde van de winkels kunst aangebracht. Het werk is 45.20 meter lang en 3.90 meter hoog. De bedoeling is om het kunstwerk ieder jaar te vervangen door een nieuw werk.

Sinds begin 2005 is Foam verantwoordelijk voor de voordracht van fotografen voor deze grootschalige opdracht. Deze voordracht wordt gedaan aan Coördinatie Stationseiland die in overleg met Foam tot een uiteindelijke keuze komt. Foam draagt zorg voor de verdere organisatie en begeleiding van de opdracht. Dit keer is de opdracht verstrekt aan Jacqueline Gilbert (1960, Dunedin, Nieuw-Zeeland).

Berglandschap

Het werk van Jacqueline Gilbert toont een landschappelijk vergezicht gemaakt vanaf een hoog standpunt in de bergen van Montserrat, even buiten Barcelona. In dit landschap keert eenzelfde figuur herhaaldelijk terug waardoor aan het beeld niet alleen diepte wordt gegeven, maar het ook een sterk filmisch karakter krijgt. Gelet op de uiterst curieuze afmetingen van het werk (1:11) is het van groot belang om over de gehele lente van het beeld voldoende spanning te creëren. Door de duizelingwekkende verdwijnpunten aan weerszijden van het beeld, en de vervreemdende verschijning van een figuur in het middengedeelte ontstaat een even raadselachtig als indrukwekkend beeld. Opvallend is de gelijkenis tussen de grillige gevormde bergen van Montserrat en het van torentjes voorziene Centraal Station dat direct achter het kunstwerk is gelegen.

Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst.