Provincie Utrecht

Startschot voor Utrechts dagbestedingsproject Titan

6-12-2005 -

Op 15 december aanstaande opent Titan officieel haar deuren. Titan is een nieuw dagbestedingsproject voor Utrechtse risicojongeren. De deelnemers aan Titan gaan vier tot vijf dagen per week aan het werk in een werkplaats. Daar werken zij aan vaardigheden die nodig zijn om weer goed te functioneren in een baan of in een opleiding. Ook maken ze er kennis met het vak van automonteur, tuinier of timmerman. De intensieve aanpak van Titan moet ervoor zorgen dat elke deelnemer na maximaal een jaar weer een baan heeft gevonden of bezig is met een opleiding.

Toename risicojongeren

Er komen steeds meer risicojongeren. Dat is een landelijke trend, die we ook in de gemeente Utrecht zien. Bij risicojongeren hebben we het over jongeren die geen baan hebben, niet met een opleiding bezig zijn en ook geen andere zinvolle dagbesteding hebben. De meesten zijn in aanraking geweest met politie en justitie, ze hebben doorgaans geen gestructureerd leef- en dagritme, vertonen negatief, passief en soms agressief gedrag en hun sociale vaardigheden zijn onvoldoende ontwikkeld. Als er niets wordt gedaan, raken zij definitief de aansluiting met de maatschappij kwijt. Dat is slecht voor de jongeren zelf en voor de samenleving en moet dus worden voorkomen.

Een vak leren in een werkplaats
Titan is een dagbestedingsproject voor risicojongeren van 17 t/m 23 jaar. Door de intensieve en individuele begeleiding van Titan, wordt ervoor gezorgd dat de jongeren hun leven weer op de rails krijgen en op een positieve manier gaan participeren in de maatschappij. Jongeren die tot Titan worden toegelaten, zijn vijf dagen per week aan het werk in een van de Titan-werkplaatsen. Inmiddels zijn drie werkplaatsen ingericht: Groen, Metaal/Autovak en Houtbewerking. Volgend jaar komt er nog een aantal nieuwe, extra werkplaatsen bij, zoals een (zorg)boerderij en een horecaomgeving. In de werkplaatsen maken de jongeren in kleine groepjes kennis met een vak. Binnen deze veilige omgeving kunnen de jongeren ontdekken waar ze goed in zijn, welke talenten en kwaliteiten ze hebben, waar hun interesses liggen en waar ze (nog) niet zo goed in zijn.

Intensieve benadering
De jongeren leren echter bij Titan niet alleen een vak. Wat minstens zo belangrijk is: zij ontwikkelen competenties die nodig zijn om succesvol deel te nemen aan de maatschappij. Ze gaan bijvoorbeeld weer een normaal dag- en nachtritme opbouwen, leren om op tijd te komen, leren afspraken na te komen en leiding te accepteren. Dit lijken wellicht heel gewone zaken, maar voor veel van deze jongeren zijn ze absoluut niet gewoon. Omdat de jongeren in de werkplaats samenwerken met `collega-deelnemers' ontwikkelen ze ook belangrijke sociale en communicatieve vaardigheden. Ze leren bijvoorbeeld samenwerken, met kritiek omgaan, feedback geven en reflecteren. De jongeren zijn trouwens niet uitsluitend aan de slag in de werkplaats. Er zijn ook allerlei andere activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van sport, theater/film en creativiteit. Wanneer dat nodig is volgt een jongere trainingen om zich op bepaalde gebieden verder te ontwikkelen.

In de werkplaats worden de jongeren begeleid door een werkbegeleider. Daarnaast krijgt elke jongere een eigen mentor, die de jongere op alle fronten ondersteunt, helpt en stimuleert. Door de mix van werk, trainingen, individuele begeleiding en aantrekkelijke nevenactiviteiten ontstaat een zinvol en aantrekkelijk programma, dat voor de deelnemers motiverend en leerzaam is. Alle inspanningen zijn erop gericht de jongeren uiteindelijk een betaalde baan, vrijwilligerswerk of een opleiding.

Resultaten tot nu toe
Hoewel het officiële startschot pas op 15 december wordt gegeven, draait het project al enkele maanden. Deze periode is gebruikt om de werkplaatsen in te richten, geschikt personeel te werven en het project onder de aandacht te brengen van allerlei instanties die met de Titan-doelgroep te maken hebben en jongeren kunnen verwijzen naar Titan.
Sinds oktober zijn 39 jongeren aangemeld. Met hen is binnen één week na aanmelding een intakegesprek gehouden om te kijken of ze geschikt zijn voor Titan en of ze gemotiveerd zijn om hun leven écht te veranderen. In totaal worden ongeveer 50 jongeren per jaar toegelaten tot het project.

Eigen website
Tijdens de officiële opening zal de website www.titan-nederland.nl de lucht in gaan. Hierop kunnen belangstellenden meer lezen over het project.

De organisaties achter Titan
De gemeente Utrecht en de provincie Utrecht hebben het initiatief genomen voor Titan; zij zijn tevens de financiers. Ook het ESF (D2/EFRO) levert een belangrijke financiële bijdrage. De uitvoering van dit dagbestedingproject is in handen van Actium Nederland. Deze organisatie is landelijk actief op het terrein van integraal jeugdbeleid, veiligheidsbeleid en de jeugdzorg. Haar corebusiness zijn begeleidingstrajecten voor risicojongeren. Actium Nederland voert in het hele land werk- en leerstraffen uit, verzorgt toeleidingstrajecten naar school en arbeid en is actief in het (ambulante) jongerenwerk. Voorlopig is Titan een pilotproject met een looptijd van twee jaar. Per jaar kunnen vijftig jongeren deelnemen aan Titan.

Dit is een gezamenlijk persbericht van gemeente Utrecht, provincie Utrecht en Actium

Meer informatie: Wilma Heideman, telefoon 030 258 26 23

Laatst gewijzigd op 06-12-2005. Paginabeheer: Wilma Heideman