Gemeente Oss


6/12/2005 - Verbeteren fietspad en kappen bomen

Informatieavond donderdag 15 december

Het fietspad van tegels langs de Kleinussenstraat en Heihoekstraat verkeert in slechte staat. De boomwortels van vooral de populieren langs de Kleinussenstraat zorgen voor veel ongemak. De gemeente Oss wil dit fietspad graag verbeteren en de betontegels vervangen door een asfaltverharding. Het dubbelzijdige fietspad wordt ook verbreed van 2.40 meter naar 3.00 meter.

Kleinussenstraat
Langs de Kleinussenstraat staan aan de oostelijke zijde, tussen fietspad en rijbaan, grote populieren. Bij het afsalteren van het fietspad zouden vele boomwortels van deze bomen worden verwijderd/beschadigd. Het weghalen van de wortels betekent dat de kroon van de boom sterk gesnoeid zou moeten worden. Het straatbeeld wordt door deze ingreep sterk aangetast. Bovendien is de kans groot dat door het verwijderen van deze bomen de overige bomen in de toekomst overlast gaan bezorgen. Daarom wordt voorgesteld om de bomen in de Kleinussenstraat tussen het fietspad en de rijbaan te verwijderen. Een bijkomend voordeel van het kappen van deze populieren: over 10-15 jaar zullen de bomen aan de overkant ook verwijderd moeten worden omdat ze dan kaprijp zijn. Aan de oostzijde zal dan inmiddels al een redelijke bomenrij staan. Prettig voor de nieuwe bomen en bewoners omdat de wind meestal uit het westen komt en goed voor de fauna omdat er geen totale kaalslag plaatsvindt.

null null

Nieuwe boomstructuur
Komende uit de Heihoekstraat maakt de Kleinussenstraat, ter hoogte van de Amsteleindstraat, een slinger. Je rijdt als het ware tegen de boomstructuur aan. Dit geeft een prachtig landschappelijk beeld. Deze bomen zullen daarom niet gekapt worden.Tussen de Amsteleindstraat en de Hazenkamplaan worden de grote populieren vervangen door nieuwe exemplaren. In de toekomst wordt voorgesteld ook de boomstructuur langs de Huizenbeemdweg te wijzigen. De aanwezige essen zouden aan de oostzijde kunnen worden vervangen door populieren en aan de westzijde door knotwilgen. Dit geeft zeker ter hoogte van wijkpark `De Strepen', waar een natuurlijke berm gemaakt is, een mooi landschapsbeeld. De boomstructuur in de Heihoekstraat wordt niet gewijzigd. De daar geplante eiken zijn geschikt voor de aanwezige zanderige grondslag, zien er gezond uit en kunnen blijven staan.

Informatie en inzage
Op donderdag 15 december worden tijdens de vergadering van de Wijkraad Noord-West de plannen gepresenteerd. Deze avond vangt aan om 20.00 uur en vindt plaats in buurtcentrum de Bonte Hoef aan de Vlasakkers 9 in Oss. Iedereen is daar van harte welkom. Ook ligt het plan ligt vanaf 16 december gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Publieksvoorlichting in het gemeentehuis, Raadhuislaan 2 in Oss. Vragen over dit project kunt u stellen aan de projectleider, de heer J. Voets, tijdens kantooruren bereikbaar op nummer 629 579.