Brighter world

Persbericht:

Dif lanceert, Haasbroek presenteert & Halsema reikt uit: een nieuw cross-media magazine, een talkshow, een nieuwe literaire prijs

dif als cross media project: het tijdschrift, de website, de geluidsfragmenten

Vanaf 15 december komen de makers van Dif met een geheel nieuw concept in tijdschriftenland: het cross-media magazine. Na het verschijnen van het bookazine in oktober dit jaar verschijnt nu de magazine-versie. Het magazine is iets groter van formaat en bevat naast de belangrijkste fotoreportages uit Dif-bookazine ook een nieuw 60 pagina's tellend jaaroverzicht van Hollandse Hoogte. Meest bijzondere is dat de tekst uit het bookazine op het internet staat. Zowel om uit te printen als om te beluisteren via een iPod of een MP3 speler. Essays, verhalen en reportages van onder meer Francisco van Jole, Ronald Giphart en Herman Brusselmans en de talloze andere journalisten en auteurs zijn te horen of te printen vanaf 16 december via de website www.dif-web.com.

Het is voor het eerst in Nederland dat een publicatie in diverse verschijningsvormen (boek, magazine, internet en MP3) uitkomt. Volgens de makers is dit een mijlpaal in de geschiedenis van de tijdschriftenmarkt.

Een greep uit de onderwerpen van Dif Cross Media Magazine:
- De maakbare wereld: Hedonism III op Jamaica.

- Media: Mediahypes, van poema tot (anti-)terrorisme, televisie in Nederland en een dagboek van een society reporter.

- Afrika: correspondenten reizen door Afrika voor een unieke reportageserie over de invloed van en visie op Live-Aid, Bono en Sir Bob Geldoff.
- (The end of the) USA: Interviews met o.a. Noam Chomsky en Charles Kupchan. Fotograaf Otto Snoek in Orlando. Illustraties van Terry Rogers. Cartoon van Jim Cheung (Marvel).
- USA-NL: prachtige fotoserie met veel humor, Amerikaanse taferelen...in Nederland!
- Groot Interview: de omstreden zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen vertelt zijn verhaal.
- Brighter People met oa Jacob Gelt Dekker en WarChild directrice Willemijn Verloop.
- Literatuur: Met o.a. Ronald Giphart en Herman Brusselmans.
- Islam en terrorisme: een interview met zes talking heads over de islam en zijn interpretaties.

Extra in Dif magazine:

- Bekendmaking winnaar Dif/BNG Prijs 2005: Leest een fragment voor en het juryrapport is ook te beluisteren.

- Jaaroverzicht 2005 in beeld (Hollandse Hoogte en Magnum)

DIF magazine wordt 15 december vanaf 18.00uur in Rotterdam gelaunchd, in de nostalgische bioscoopzaal Kriterion in het groothandelsgebouw (Ingang A, Stationsplein 45, tel. 010 4119551) en een Jameson- loungeborrel met dj Verbal Kint in het dakterraspaviljoen. Tijdens de presentatie is het magazine te zien en staan iPods opgesteld in combinatie met Böse-systemen om het downloaden te proberen.

Dif Magazine telt 250 pagina's prachtig beeld van gerenommeerde fotografen en is voor 12,50 euro te koop in de tijdschriftkiosken. Het magazine (met een afwijkend formaat en 200 pagina's) bevat bijna uitsluitend sterk beeld met korte verwijzingen. De tekst is van internet te downloaden voor de pc, iPod of mp-3 speler.

DIF magazine wordt via Betapress verspreid in tijdschriftkiosken etc. DIF magazine is visueel opvallend en vernieuwend. Naast de free publicity wordt ook geadverteerd om het magazine aan te kondigen en wordt een opvallende schapplaats ingekocht. Een klein deel van de oplage gaat naar distributiepunten in Londen, Parijs, Berlijn en NewYork(USA).

De Dif/BNG Prijs is een nieuwe literaire prijs voor jonge, niet doorgebroken schrijvers: zij mogen niet ouder zijn dan 40 jaar en moeten minstens twee Nederlandstalige literaire fictiewerken op hun naam hebben staan. Juryvoorztter Femke Halsema maakt de winnaar bekend. Overige juryleden zijn Thomas van den Bergh (Elsevier), Arjen Fortuin (NRC Handelsblad), Annemiek Neefjes (o.a. NRC en De Standaard) en Fleur Speet (o.a. Het Financieele Dagblad en De Morgen). Het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten sponsort de prijs. BNG-bestuursvoorzitter Pim Vermeulen zal de winnaar de prijs overhandigen.

De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):

- Mark Boog (o.a. De vuistslag en De warmte van het zelfbedrog)
- Esther Gerritsen (o.a. Tussen een persoon en Normale dagen)
- Josien Laurier (o.a. Het zal de liefde wel zijn en De verhalenbundel)
- Jan van Mersbergen (o.a. De grasbijter en De hemelrat)
- Ton Rozeman (o.a. Misschien maar beter ook en Intiemer dan seks)
- Anja Sicking (o.a. Het keuriskwartet en De stomme zonde)
- Peter Terrin (o.a. Blanco en Vrouwen en kinderen eerst)

Voor recensie-exemplaren van Dif Magazine, interviews met Fons Burger of interviews met de winnaar van de Dif/BNG Prijs:
Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap
Paul Sebes
Kerkstraat 301
1017 GZ Amsterdam
tel. 020 6160940
email: sebes@sebes.nl

of

Dif Books
Jacqui Burger
Heemraadssingel 221
3023 CD Rotterdam
tel. 010 2443444
email: jacqui@dif-books.com

VOOR HIGHRES. FOTO'S:
yuri@brighterworld.net