Gemeente Lingewaard


Liduina in Bemmel genomineerd voor Gelderse prijs

foto bouwproject liduina
Het college stond er op dat bestaande bomen zoveel mogelijk werden gespaard.

Bouwplan Liduina trok tijdens de bouw al veel belangstelling van verschillende gemeenten. Nu heeft ook de Provincie Gelderland Liduina verheven tot een uniek project door het te nomineren voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Donderdag 15 december komt de jury bijeen om de negen genomineerden te beoordelen. De prijs wordt volgend jaar maart voor het eerst uitgereikt.

Het bestuur van Gelderland wil minder sturen in beleidsregels, maar gemeenten meer de nadruk laten leggen op kwaliteit. Om die kwaliteit van plannen te stimuleren heeft de provincie een aantal beleidsinstrumenten bedacht. Het organiseren van een prijs past volgens het provinciebestuur er uitstekend bij.

De prijs richt zich op ruimtelijke plannen waarvan er zo veel worden gemaakt: op zich gewone plannen die door hun kwaliteit toch opvallen. Niet op bijzondere projecten zoals de Marikenstraat in Nijmegen of Rijnbouw in Arnhem. Wel op alledaagse uitbreidingsplannen, dorpsvernieuwingen of nieuwe bedrijventerreinen, die toch een en bijzondere uitwerking hebben en een voorbeeld zijn voor andere plannen.

Hoge kwaliteit
Het college is bijzonder trots dat Lingewaard bij de negen genomineerden zit. "Liduina is al verschillende keren het voorbeeld geweest voor andere gemeenten'', zo vult burgemeester Rob Persoon met de nodige enthousiasme aan. "Jazeker, het college is trots op Liduina. De bestuurders van gemeente Millingen en Dieren waren tijdens hun bezoek behoorlijk onder de indruk van wat wij in Bemmel hebben bereikt.'' Maar, zegt Persoon, ook voor de eigen plannen is Liduina een voorbeeld. ,,Het Liduinaproject zal dé norm worden voor de rest van de ontwikkeling van het centrum. Dit eerste project moet de hoge kwaliteit hebben die het hele centrumplan nastreeft.''

In het beeldkwaliteitsplan voor Liduina zijn op stedenbouwkundig en architectonisch gebied hoge eisen gesteld. Zo is er bijzonder veel aandacht geschonken aan het inpassen van een supermarkt met parkeerkelder. Verder stond het college er op dat bestaande bomen zoveel mogelijk werden gespaard. De bestaande vijver en parkje gaan straks een rol spelen als natuurlijke ontmoetingsplaats voor bewoners.

Burgemeester: "Met de nominatie hopen we aan te tonen dat er onder het standaardwerk juweeltjes zitten die de moeite waard zijn om te tonen. Het zijn de witte onder de zwarte raven. Het is de combinatie van gemeente, ontwikkelaar en ontwerper die de moed hebben om er iets moois van te maken."

De prijsuitreiking is 9 februari, tijdens een symposium over de uitvoering van het streekplan Gelderland 2005. De bijeenkomst wordt gehouden in Musis Sacrum te Arnhem.

Bericht geplaatst 8 december 2005