Gemeente Katwijk

Katwijk eert zwerfafvalpakkers!

Katwijk, 9 december 2005

In Katwijk zijn verschillende bewoners actief in het opruimen van hun leefomgeving. Na een oproep in de plaatselijke bladen en op de website van de gemeente Katwijk zijn 9 van hen door een of meer buren aangemeld. Op 15 december zal wethouder Wim van Duijn hen hiervoor de zogeheten ZAP-speld opspelden.

Vorig jaar heeft de gemeente 3 heren in de schijnwerper gezet die zich dagelijks inzetten om hun woonomgeving netjes te houden. De heren van den Berg, Schaap en de Zwart houden de omgeving van respectievelijk de Vijverhof, de hoge flat aan de Nassaudreef en de trap naar de Julianalaan en de Kerkstraat schoon. Zij doen dit tot op de dag van vandaag. Eigenlijk zouden zij dit jaar dan ook wederom een speldje verdienen. De gemeente wilde echter niet tweemaal dezelfde kandidaten nomineren. Daarom is in de plaatselijke pers een open oproep gedaan aan om zwerfafvalopruimers aan te melden. Wie een buurman of buurvrouw regelmatig de stoep zag schoonmaken, kon een kandidaat aanmelden voor de ZwerfAfvalPakkers-speld.

Maar liefst 9 kandidaten worden daarom op 15 december in het zonnetje gezet. Bij de ZAP-speld krijgen zij een oorkonde. Wethouder Van Duijn zal mede namens de buurt waarin de genomineerden zwerfafval opruimen zijn waardering uitspreken voor hun inzet om de woonomgeving leefbaarder te maken en te houden.
Ook de ZwerfAfvalPakkers van vorig jaar zijn uitgenodigd voor deze feestelijke bijeenkomst, evenals degenen die iemand genomineerd hebben.

De gemeente Katwijk sluit met deze actie aan bij een initiatief van Nederland Schoon, een landelijke organisatie die onder andere gemeenten en scholen ondersteunt bij activiteiten en maatregelen om zwerfafval te voorkomen en bestrijden. De uitreiking van de ZAP-speld gebeurt op deze derde donderdag van december in tal van Nederlandse gemeenten.