Gemeente Rotterdam

Nr. 218
12 december 2005

Ondertekening convenant hennepaanpak

Donderdag 15 december a.s. ondertekenen de gemeente Rotterdam en Eneco NetBeheer een convenant voor de bestuursrechtelijke aanpak van hennepkwekerijen. Dit gebeurt op een bijeenkomst in wijkgebouw Odeon (Gouvernestraat 56, Rotterdam) die om 8.30 uur begint. Ondertekenaars zijn burgemeester mr I.W. Opstelten en de directeur van Eneco NetBeheer, ir J.J. Fennema.

In het voorjaar werd de nieuwe bestuursrechtelijke aanpak in Charlois voor het eerst toegepast. De resultaten zijn positief, inmiddels zijn er meer dan 200 hennepkwekerijen in de stad opgerold.

De nieuwe aanpak is een combinatie van strafrecht en bestuursrecht en bestaat uit een intensieve samenwerking tussen de politie, Eneco Netbeheer, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. In de aanpak staat het hennepteam centraal. Dit hennepteam maakt deel uit van Woningtoezicht van de Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting. Het hennepteam voert de ontmantelingen uit en berekent de ontmantelingkosten door aan de huurder of de eigenaar van het pand.

Hennepkwekerijen zorgen voor gevaarlijke en overlastgevende situaties. Zo ontstaan in Rotterdam gemiddeld twee keer per maand branden in woningen en bedrijfspanden door kortsluiting of oververhitting in een hennepkwekerij. Maar ook wateroverlast, lekkages, stankoverlast, schimmelvorming en kans op legionellabesmetting komen voor.

noot voor de redactie/