Universiteit Twente

Universiteit Twente lanceert 30ste spin-off onderneming in microsystemen en nanotechnologie

Vanuit het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente is de dertigste onderneming voortgekomen op het gebied van microsystemen en nanotechnologie. De onderneming wordt tijdens een bijeenkomst 15 december gelanceerd, heet Medimate en gaat compacte systemen maken voor het thuis monitoren van bijvoorbeeld het lithiumgehalte in bloed. Tijdens dezelfde bijeenkomst opent de succesvolle bestaande onderneming Micronit Microfluidics -ook één van de 30- een eigen productieruimte bij de laboratoria van MESA+. Zowel in de opstartfase als in de bloeiperiode biedt de universiteit bedrijven daarmee mogelijkheden tot samenwerking en het delen van faciliteiten. De opening van de nieuwe faciliteiten wordt verricht door mevr. Carry Abbenhues, gedeputeerde Economie en Innovatie van de provincie Overijssel.

Microsystemen en nanotechnologie zijn in toenemende mate goed voor innovatieve bedrijvigheid: zeker de afgelopen vijf jaar is een sterke groei te zien in het aantal nieuwe bedrijven. In dit vakgebied zijn de benodigde investeringen hoog; MESA+ biedt startende bedrijven daarom mogelijkheden om laboratoriumfaciliteiten te gebruiken. Ze kunnen bovendien bedrijfsruimte huren in directe nabijheid van het lab. Deze incubator van MESA+ huisvest op dit moment acht bedrijven. Maar niet alleen in de opstartfase is deze samenwerking aantrekkelijk: bij het lab zijn nu ook mogelijkheden geschapen om `productie te draaien'. Micronit Microfluidics is de eerste onderneming die hiervan gebruik gaat maken. Het past bij uitstek bij de filosofie van Kennispark Twente, waarin wetenschap en bedrijfsleven samen optrekken om snel tot nieuwe ideeën te komen. Kennispark, waarvan de UT-campus de kern is en waarin de universiteit samenwerkt met de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, gaat deze ontmoetingen nadrukkelijk stimuleren.

De dertigste spin-off onderneming voortgekomen uit MESA+, Medimate, gaat compacte systemen op de markt brengen voor bloedanalyse in de thuisomgeving. De diabetes-patient mag er dan al aan gewend om zelf bloed te prikken, voor veel andere klachten is het nog nodig om geregeld naar het ziekenhuis te reizen. Lab-on-a-chip technologie biedt dan uitkomst: de complete analyse kan op een klein oppervlak plaatsvinden, met niet meer dan een druppel bloed. Het eerste product dat de oprichters ir. Steven Staal en ir. Arjen Floris voor ogen hebben is een apparaatje om het lithiumpeil in bloed in de gaten te houden, van belang bij de behandeling van manisch-depressieve klachten. Ook zal het bijvoorbeeld voor hartpatiënten mogelijk worden om de elektrolytbalans zelf te monitoren.

Micronit Microfluidics, gespecialiseerd in glazen chips voor transport en manipulatie van heel kleine hoeveelheden vloeistof, is in 1999 opgericht en heeft een snelle groei doorgemaakt. Dit was in 2005 onder meer goed voor een hoge notering in de Deloitte Fast 50, en leverde het bedrijf ook de ondernemersprijs van de Universiteit Twente op, de zg. Van den Kroonenbergprijs voor Jong Ondernemerschap die eind november 2005 is uitgereikt. Op zoek naar uitbreiding van de productiemogelijkheden, bleken Kennispark Twente en MESA+ te kunnen voorzien in deze faciliteiten.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 15-12-2005 10:11:58 door Webmaster