Politie Rotterdam-Rijnmond voert beste diversiteitsbeleid

Diversiteitsmanagement

PERSBERICHT

Amstelveen, 12 december 2005

Politie Rotterdam-Rijnmond wint eerste prijs met divers personeelsbeleid

Politiekorps Rotterdam-Rijnmond, waar ruim vijfduizend mensen werken, bestaat voor 34 procent uit vrouwen, elf procent is allochtoon. Deze samenstelling is geen toeval, maar het resultaat van personeelsbeleid dat uitgaat van diversiteit en pluriformiteit onder de medewerkers. Sinds 2004 zijn alle districten en diensten ermee bezig, vanuit de overtuiging dat divers personeel zorgt voor beter politiewerk in een veranderend Nederland. Daarom is Politiekorps Rotterdam-Rijnmond uitgeroepen tot winnaar van de Diversiteits Good Practice Award 2005. Op 15 december 2005 overhandigt drs. F. A. Versteeg, als lid van de Raad van Advies van Div, de prijs aan korpschef A. J. Meijboom van dit korps. De prijs is in het leven geroepen door enkele organisaties die diversiteit op de werkvloer bevorderen en zal jaarlijks worden toegekend.

Diversiteit in het personeel vormt een rode draad in het jaarplan van politiekorps Rotterdam-Rijnmond. In 2002 heeft de organisatie haar beleid op dit punt tegen het licht gehouden. Hieruit zijn acht diversiteitsthemas naar voren gekomen en aangeboden bij alle bedrijfsonderdelen. Ieder district, iedere dienst heeft daaruit een of meer themas uitgekozen, passend bij de eigen betrokkenheid en realiseerbaarheid. De doelen zijn opgenomen in het reguliere beleid en gelden voor de langere termijn. Diversiteit is nu het uitgangspunt bij werving, selectie, doorstroom en behoud van personeel. Korpschef Meijboom is als portefeuillehouder Gedrag de hoogstverantwoordelijke voor het diversiteitsbeleid.

Het politiekorps heeft twee motieven om meer vrouwen, allochtonen en arbeidsgehandicapten in dienst te nemen en te houden. De politie werkt aan veiligheid en leefbaarheid in een snel veranderende samenleving, onder andere wat betreft de samenstelling van de bevolking. Het korps wil actief inspelen op deze veranderingen en in zijn organisatie een afspiegeling van de bevolking zijn.
Verder streeft het korps intern naar een cultuur van gelijkwaardigheid. Iedere medewerker heeft daarin gelijke rechten en krijgt dezelfde kansen. Binnen een pluriform samengestelde politie moet ieder zijn/haar talenten volledig kunnen inzetten, in onderlinge waardering en in een goed arbeidsklimaat.
Het realiseren van beide principes levert betere kwaliteit in het politiewerk op. En dat is het uiteindelijke doel van korps Rotterdam-Rijnmond.

De uitverkiezing van dit korps tot de werkorganisatie met het beste diversiteitsbeleid is tot stand gekomen op 16 november 2005, tijdens het congres Diversiteit in Bedrijf in Amsterdam. Hier boden dertig werkgevers een kijkje in hun diversiteitskeuken: directeuren en personeelsfunctionarissen kregen in sneltreinvaart te horen hoe diversiteit in de dagelijkse praktijk van deze organisaties tot stand komt en welke winst het oplevert. Voor de tweehonderd congresbezoekers resulteerde dit in inspiratie, voorbeelden en methoden, van belang voor die bedrijven en instellingen die zelf ook gebruik willen maken van de voordelen van een divers samengesteld personeel.

Van de dertig praktijkvoorbeelden onderscheidde Politiekorps Rotterdam-Rijnmond zich als beste, vonden de congresorganisatoren. De jury looft vooral de manier waarop het diversiteitsbeleid integraal en voor langere termijn onderdeel uitmaakt van het reguliere beleid. Voorts vielen de innovatieve en creatieve aanpak op in het realiseren van het nieuwe personeelsbeleid.

De jury bestaat uit diversiteitsspecialisten van A&E Consultancy BV, het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement Div en het programma RUIMBaan voor Werk van de gemeente Amsterdam. Div is opgericht in opdracht van het ministerie van SZW en stimuleert werkgevers tot het toepassen van diversiteit in hun bedrijfsorganisatie.

De overhandiging van de prijs gebeurt door drs. F. (Frans) Versteeg, lid van de Raad van Advies van Div. In deze hoedanigheid en ook als directeur van werkgeversorganisatie AWVN, is Versteeg bekend als pleitbezorger van diversiteit in arbeidsorganisaties.

De uitreiking van de prijs, een bronzen beeld van de beeldend kunstenaar Nelson Carilho, vindt op 15 december plaats in Rotterdam: in het hoofdbureau van politie, Doelwater 5; aanvang 13.00 uur. Op de bijeenkomst wordt ook het juryrapport openbaar gemaakt.

NOOT VOOR DE REDACTIE -