Wereld Natuur Fonds Nederland

Groene-Kustproject moet natuurlijke weerbaarheid in Azie herstellen

Vier internationale organisaties hebben gezamenlijk het startsein gegeven voor een groene wederopbouw van kustgebieden in Azië. Doel is om de ecosystemen in deze gebieden te herstellen en de bevolking te verzekeren van een veilig leefgebied en inkomen uit natuurlijke hulpbronnen. Aanleiding is de tsunami, die op 26 december 2004 toesloeg. Daar waar mangrovebossen, kustbos en koraalrif nog in tact waren, bleken de de effecten van de ramp minder hevig. Met het project willen de organsaties samen met overheden en lokale bevolking werken aan verantwoorde kustontwikkeling.

"De ervaring heeft geleerd dat een slecht doordachte en op de korte termijn gerichte kustontwikkeling de schade van de tsunami heeft vergroot. Zo zijn in het verleden veel mangroves gekapt om plaats te maken voor garnalenkwekerijen of hotel- en woningbouw op het strand. Daarom is het belangrijk dat niet dezelfde fouten worden gemaakt als in het verleden. Kern van het project is dat we veiligheid, natuurbescherming en economische ontwikkeling hand in hand laten gaan", aldus projectleider Marie-José Vervest, van het Green Coast project bij Wetlands International.

De initiatiefnemers van het project zijn: Wetlands International, Wereld Natuur Fonds, Both ENDS en het IUCN Nederlands Comité in samenwerking met hun zusterorganisaties ter plekke. Het gaat om de landen Indonesië, India, Sri Lanka, Thailand en Maleisië. Naast herstel van de natuurlijke weerbaarheid door financiering van tal van kleine projecten zoals aanplant van mangroves, schoonmaken van het rif, beschermen van lokale visgebieden en herstel van binnenmeren, richt het project zich op advisering en beïnvloeding van lokale overheden, bouwbedrijven en grote hotelketens om anders om te gaan met bouwen dicht bij de kustlijn.

Projectleider Marie-José Vervest: "We werken vanuit een visie waarvan zowel de natuur als de kustbevolking beter wordt. Als natuurlijke hulpbronnen worden hersteld, levert dat inkomen. Zo heeft een gezond koraalrif een enorme aantrekkingskracht voor ecotoerisme. Maar het rif dient, net als de mangrovebossen, ook als kraamkamer voor de vissen en is dus van groot belang voor de lokale visserij. Iedereen is dus gebaat bij herstel van de natuur en een zorgvuldige planning. Dus niet bouwen op het strand, maar meer naar achteren".

De vier organsiaties hebben voor de uitvoering van het Groene-Kustproject via NOVIB/Oxfam Nederland vier miljoen euro ontvangen uit de 555-hulpmiddelen die na de tsunami door de Nederlandse bevolking bijeen zijn gebracht. De eerste fase van het Groene-Kustproject loopt tot december 2006. Bedoeling is om internationale financiering te krijgen om daarna het project voort te kunnen zetten.

////////////////////

Meer informatie:
" Wilt u meer informatie over het project, surf dan naar de speciale Green Coast website, die vanaf 15 december online is. www.wetlands.org/greencoast/En " Een persmap met factsheet en illustraties, is aan te vragen bij Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, 030-6937374, 06-21548657 " Fotomateriaal is aan te vragen bij Marjolein Sol, medewerkster persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, 030-6937375, of bij Clarisse Buma. " De vier organisaties zijn al jaren actief met natuurbescherming in oceanen en langs kusten. Meer hierover kunt u lezen op hun websites. " Het Groene-Kustproject wordt beheerd door Wetlands International in nauwe samenwerking met Both ENDS, IUCN Nederlands Comité en het Wereld Natuur Fonds.
-
Wereld Natuur Fonds
Unit Persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist