Fotoexpositie Taal Centraal op NS station

Stichting lezenenschrijven

Persbericht

Den Haag, 13 december 2005

Reizende fototentoonstelling Taal Centraal te zien op NS-station Eindhoven

Donderdag 15 december wordt de reizende fototentoonstelling Taal Centraal geopend op NS-station Eindhoven. De opening vindt plaats door voormalig laaggeletterde Henk in aanwezigheid van Gedeputeerde Wim Luijendijk, wethouder Kuppens van Eindhoven en de regiomanager van NS. De expositie laat zien dat mensen op verschillende momenten plezier kunnen beleven aan taal. Bijvoorbeeld als men de krant leest, thuis met een boek op de bank, of als een kind leest op school. Tot en met Wereldalfabetiseringsdag, 8 september 2006, zal de tentoonstelling reizen langs verschillende stations verspreid over heel Nederland.

Op Wereldalfabetiseringsdag, 8 september 2005, heeft H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden officeel het startsein gegeven voor de reizende tentoonstelling door de foto's op feestelijke wijze te onthullen op station Den Haag CS. Het NS-station in Eindhoven is de tweede locatie. Het is voor het eerst dat een dergelijke foto-expositie te zien is op dit station.

Het goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk om goed te kunnen functioneren in de hedendaagse maatschappij. De reizende tentoonstelling Taal Centraal bestaat uit foto's van mensen die plezier beleven aan lezen. Veel mensen kennen dit plezier echter niet. In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen lees- en schrijfproblemen. Met deze tentoonstelling wil Stichting Lezen & Schrijven op een vernieuwende wijze de waarde van geletterdheid onder de aandacht brengen.
Veel reizigers gebruiken hun treinreis om te lezen, te studeren of te werken. Wekelijks vervoert NS meer dan 200.000 reizigers vanaf station Eindhoven. Met deze expositie hoopt de stichting een groot deel van die reizigers te bereiken, ook de laaggeletterden onder hen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met NS, PCM Uitgevers en fotografe Chantal Spieard @ Foto Formation.

Programma:

12:15 Ontvangst pers en genodigden.
12:30 Ontvangst op het balkon in de hal van NS station Eindhoven. Welkomstwoord door Margreet de Vries, directeur Stichting Lezen & Schrijven. Overhandiging van drie foto's door Henk (leerde op latere leeftijd lezen en schrijven en wil niet met achternaam bekend worden) aan Wim Luijendijk, gedeputeerde cultuur, onderwijs en sociaal beleid, Jacqueline Kuppens, Eindhovense wethouder van Welzijn, Milieu en Sociale zaken en Wil Joosten, regiomanager van de NS. Korte toespraak door gedeputeerde Luijendijk.
Korte toespraak door wethouder Kuppens.
13:00 Bezoek van de tentoonstelling (met fotografe Chantal Spieard). 13:30 Einde.

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden is voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven. De stichting is begin 2004 van start gegaan. De stichting wil het probleem van laaggeletterdheid verankeren in de samenleving. Zij onderscheidt daarin 3 hoofdtaken:
1. Creëren van een marktplaats waarbij bedrijven, overheden, vakbonden en andere maatschappelijke instellingen elkaar ontmoeten om te leren van elkaars ervaringen.
2. Doorbreken van het taboe en het bespreekbaar maken van het onderwerp door publiciteit te genereren.

3. Starten van projecten bij bedrijven en opleidingsinstituten en maatschappelijke organisaties om samen bestaande laaggeletterdheid terugdringen, gericht op een praktische aanpak van laaggeletterdheid.


Noot voor de redactie,