Gemeente Spijkenisse


Vijf scholen krijgen onderscheiding van Nederland Schoon

12 december 2005

Landelijke publiciteit Nederland Schoon in Spijkenisse

Op donderdag 15 december krijgen vijf basisscholen uit handen van wethouder Kees Dijkman het ZwerfAfvalPakkers-speldje (afgekort ZAP-speldje) en bijbehorende oorkonde uitgereikt. De scholen zijn door de gemeente genomineerd vanwege hun inzet om via een speciaal bordproject de woonomgeving schoon te houden.

De uitreiking vindt plaats bij de Maasoever aan de Anne Frankstraat om 10.30 uur. De basisscholen in Spijkenisse die worden bedankt voor hun inzet van het afgelopen jaar zijn:
de Morgenster aan de Oranjelaan
de Krullevaar aan het Snoekenveen
de Montessorischool aan het Salamanderveen en
de Maasoever met vestigingen aan de Emmy Belinfantestraat en de Anne Frankstraat.

Wethouder Dijkman is bijzonder tevreden met het bordproject als onderdeel van het Aanvalsplan Zwerfafval "door de bijzondere inzet van de scholen zie je dat het werkt. Er is in deze woonomgeving aanmerkelijk minder afval. Bovendien leren de kinderen nu de ouderen. Een grappige omgekeerde situatie. Goed voorbeeld doet volgen. Ik hoop dan ook dat volgende jaar zich meer scholen aansluiten bij dit Spijkenisser initiatief".

In heel Nederland staat de derde donderdag in december in het teken van ZwerfAfvalPakkers. Op die dag bedanken de Stichting Nederland Schoon en verschillende gemeenten inwoners die zich inzetten van hun eigen woonomgeving. Door het hele land worden in 55 gemeenten in totaal 350 mensen door hun gemeentebestuur in het zonnetje gezet.

Programma
Bij het feestje van de Maasoever aan de Anne Frankstraat zijn circa 100 kinderen uit de vijf scholen aanwezig. Het schoolplein en de aula worden aangekleed met spandoeken, vlaggen en speciale afvalbakken. De uitreiking gebeurt in de aula waar de kinderen een schoonmaaklied zingen op de wijs van Catootje (naar de Botermarkt). Wethouder Dijkman en Marielle van Aggelen (directrice Nederland Schoon) overhandigen de Zap-speldjes symbolisch aan de directeuren van de scholen. Vervolgens zal een gevelbord worden onthuld door wethouder Dijkman. De scholen krijgen deze gevelborden met tekst ter herinnering aan deze dag aangeboden. De kinderen krijgen een kleine, maar wel bijzondere traktatie.