Koninginnedamast Jurgen Bey

Nederlands textiel museum

Persbericht

.Koninginnedamast. van Studio Jurgen Bey
van 15 december 2005 tot en met 22 januari 2006

Al eeuwenlang bestaat de traditie om bij speciale gebeurtenissen rond het koningshuis, mooi linnen tafeldamast te weven. Het werd aangeboden bij geboortes, verjaardagen, huwelijk en regeringsjubilea en was dikwijls ook te koop. Een reden voor het Textielmuseum in Tilburg om aan deze traditie een eigentijds vervolg te geven. Het museum nodigde ontwerper Jurgen Bey uit om ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van koningin Beatrix een ontwerp voor een tafellaken met bijpassende servetten te maken. Het linnen tafelgoed is op de moderne Dornier weefmachine van het museum uitgevoerd en van sierlijke borduursels voorzien. Als sluitstuk van haar jubileumjaar zal het .Koninginnedamast. aan onze vorstin worden aangeboden. In het Textielmuseum is een tweede, uniek exemplaar te bezichtigen zijn, terwijl een verkoopeditie in een beperkte oplage in de museumwinkel te koop is.

Het damast.
25 jaar lang heeft koningin Beatrix heugelijke feiten met de Nederlanders meegevierd en bij rampen meegeleefd. Het .Koninginnedamast. van Studio Jurgen Bey, ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van Koning Beatrix uitgebracht, is daarom te lezen als een geschiedenisboek over de afgelopen 25 jaar in Nederland. Uit ieder jaar van het jubileum is een gebeurtenis verbeeld, in de vorm van een schild met tekst, icoon en datum.

Teksten slingeren als een lint over het tafellaken. Het zijn opsommingen van statistieken over Nederland anno 2005, het jaar waarin dit gelegenheidsdamast wordt aangeboden. Wanneer het kleed gevouwen wordt volgens de ingeweven markeringen, neemt het de vorm aan van een boek, waarbij op iedere pagina een gebeurtenis te zien is. Bey memoreert niet alleen de heugelijke gebeurtenissen, maar schuwt ook de minder prettige zaken niet.
Naast de desbetreffende afbeeldingen staat bijvoorbeeld te lezen: 1980 Prinses Beatrix wordt officieel Koningin Beatrix.
maar ook 1980 De politie raakt slaags met krakers die onder het motto .geen woning geen kroning. in de straten van Amsterdam demonstreren; 4 januari 1997 Spruitjeskweker Henk Angenent is de verrassende winnaar van de 15de - - Elfstedentocht; 1 januari 2002 De euro vervangt de gulden. 30 april 2005 de viering van het 25-jarig zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix is van start gegaan.

Verkoopeditie.
Het damast is wit, waardoor de afbeeldingen verborgen blijven tot de lichtinval juist is. Dan ontvouwen zich pas de voorstellingen.
Door zelf data te borduren kan de gebruiker van het kleed een gebeurtenis, die zijn persoonlijke voorkeur heeft, uitlichten. Zo wordt ieder kleed op den duur anders. Op elk servet staat een schild met cijfers, maanden, jaartallen en letters. Met combinaties van tekens zijn alle data uit de afgelopen 25 jaar te formuleren. Door een specifieke dag, maand en jaartal er op te borduren kan ieder servet een speciale datum krijgen, die voor de gebruiker van persoonlijke betekenis is. Ook kan er een monogram aan worden toegevoegd.

Tot 22 januari 2006 vindt u in het Textielmuseum in Tilburg ook nog twee bijzondere tentoonstellingen over damasten tafellinnen uit vroeger tijden: .Artistiek damast van Brabantse bodem, 1900-1960. met o.a. bijzondere ontwerpen uit de Art Nouveau en Art Deco-periode (van o.a. Theo Nieuwenhuis, André Vlaanderen, Kitty van der Mijll Dekker, Jaap Gidding en M.C. Escher) en een presentatie gewijd aan de meer dan 60 ontwerpen voor damast van sierkunstenaar Chris Lebeau. Hij werkte van ca. 1905 tot 1940 voor de gerenommeerde linnen- en damastweverij E.J.F. van Dissel & Zonen in Eindhoven en verwierf met zijn schitterende ontwerpen in binnen- en buitenland grote bekendheid.


---

Noot voor de pers (