Gemeente Albrandswaard


Regionale jeugdzorg sluit beter aan op lokaal jeugdbeleid

Portefeuillehouder Jeugdzorg Bert Euser van de stadsregio Rotterdam tekent op 15 december om 9.00 uur in het stadhuis van Ridderkerk een overeenkomst met de burgemeester Van Belzen van Barendrecht, wethouder De Jongh van Albrandswaard en wethouder Van Andel van Ridderkerk over het jeugdbeleid en de jeugdzorg in dit deel van de regio. In de overeenkomst zijn voor stadsregio en de gemeenten de taken en verantwoordelijkheden vastgelegd, op het gebied van jeugdzorg en lokaal preventief jeugdbeleid.

Tot 1 januari 2005 bestond over de taken en verantwoordelijkheden onduidelijkheid. De Wet op de jeugdzorg heeft daar een einde aan gemaakt en in de overeenkomsten worden voor alle partijen de taken en verantwoordelijkheden in de stadsregio nu vastgelegd. De ondertekening in het stadshuis in Ridderkerk is de eerste in een serie van zes. Binnen enkele weken zal de stadsregio met de gemeenten in de overige subregio's in haar gebied dergelijke overeenkomsten sluiten.

Aansluiting

Volgens de Wet op de jeugdzorg moet de stadsregio afspraken maken met de gemeenten in de regio over aansluiting van het gemeentelijke preventieve jeugdbeleid en de stadsregionale jeugdzorg. De afspraken gelden voor de inzet van gemeenten op de functies die in het lokaal preventieve jeugdbeleid aan de jeugdzorg vooraf gaan. Daarnaast wordt in de overeenkomst duidelijk welke ondersteuning bureau jeugdzorg hierbij zal bieden. Met de overeenkomst willen de partijen een bijdrage leveren aan een naadloze aansluiting van jeugdzorg op het gemeentelijke preventieve jeugdbeleid.

Gemeentelijke functies

Inmiddels is omschreven voor welke 5 functies gemeenten verantwoordelijk zijn. Zo moeten de gemeenten informatie en advies geven aan ouders en jeugdigen over opvoeden en opgroeien en daarbij ondersteuning bieden. Binnen het gemeentelijk jeugdbeleid moeten instellingen de jeugdgezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang en algemeen maatschappelijk werk nu ook problemen kunnen signaleren. Om een betere toegang te krijgen tot het hulpaanbod moeten gemeenten daarover informatie vestrekken aan ouders, jeugdigen en verwijzers. De gemeenten gaan in de nieuwe situatie ook de pedagogische hulp zoals advisering en lichte hulpverlening verzorgen. Tenslotte gaan de gemeenten de coördinatie van zorg in het gezin, waaronder gezinscoaching op lokaal niveau ter hand nemen. De stadsregio is verantwoordelijk voor de jeugdzorg, waarbij jeugdigen op indicatie van bureau jeugdzorg specifieke zorg wordt verleend.

Financiële kaders

Vanaf 2007 mag de stadsregio het geld dat zij van het rijk ontvangt voor jeugdzorg alleen inzetten voor bureau jeugdzorg en geïndiceerd zorgaanbod.. Bureau jeugdzorg gaat de gemeenten wel ondersteunen bij de uitvoering van hun taken. Dit gebeurt met advies, consultatie en deskundigheidsbevordering waarvoor EUR 1,2 miljoen beschikbaar is en met EUR 323.000 voor lokaal preventief jeugdbeleid uit de Regionale Agenda Samenleving die de stadsregio met de provincie Zuid-Holland heeft afgesloten.