Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 14 december 2005


PvdA wil met initiatiefwetsvoorstel de vrijheid van schoolkeuze versterken


Het PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer dient donderdag 15 december met Fenna Vergeer (SP), Paul Jungbluth (GroenLinks) en Ursie Lambrechts (D66) een initiatiefwetsvoorstel in waarmee het toelatingsrecht van kinderen bij bijzonder onderwijs beter wordt geregeld. Met hun wetsvoorstel willen de indieners de keuzevrijheid van ouders verbeteren, tegengaan dat kinderen worden geweigerd om onduidelijke redenen en in aansluiting op een eerder initiatiefwetsvoorstel van Mariëtte Hamer verdere segregatie in het onderwijs tegengaan.


Op dit moment mogen scholen leerlingen weigeren indien ouders de grondslag van de school niet onderschrijven. Hierdoor kunnen bijzondere scholen makkelijker leerlingen weigeren dan openbare scholen en kan de positie van het bijzonder onderwijs de segregatie binnen het onderwijs verhevigen.


Het initiatiefwetsvoorstel beoogt de mogelijkheid om leerlingen te weigeren in te perken tot situaties waarin ouders de grondslag niet respecteren. Een uitzondering wordt gemaakt voor het beperkte aantal 'strenge'scholen dat de afgelopen tien jaren een consistent en consequent beleid heeft gevoerd. Deze uitzondering was ook bepleit door de Onderwijsraad in haar verkenning Vaste grond onder de voeten. Het wetsvoorstel versterkt de schoolkeuzevrijheid voor ouders en draagt zo bij aan het tegengaan van de segregatie binnen het onderwijs.