FNV Bondgenoten: opnieuw staking bij installatiebedrijf HVL

Fnv bondgenoten

PERSAANKONDIGING

Utrecht, 14 december 2005

Wat: 24-uurs staking personeel HVL
Waar: vanaf 07.00 uur vertrek vanuit alle vestigingen, met bussen naar het HVL-hoofdkantoor, Limburglaan 38, Eindhoven
Wanneer: donderdag 15 december om 10.00 uur stakingsbijeenkomst in Eindhoven

FNV Bondgenoten: opnieuw staking bij installatiebedrijf HVL

Op donderdag 15 december leggen de werknemers van alle HVL-vestigingen vanaf 07.00 uur wederom het werk voor 24 uur neer. Om 10.00 uur komen de stakers bijeen voor het HVL-hoofdkantoor in Eindhoven. Dit is de tweede staking binnen enkele dagen bij het installatiebedrijf. Werknemers uiten hiermee hun ongenoegen over de voorgenomen reorganisatie.

Gesprekken tussen FNV Bondgenoten en de directie van HVL (dochter van TBI Techniek) over de reorganisatieplannen zijn op niets uitgelopen. De bond verwijt de directie te willen reorganiseren zonder gedegen bewijslast met als gevolg zoveel gedwongen ontslagen. Ook wil de bond een beter sociaal plan afsluiten dan die er nu ligt.

Vakbondsbestuurder Felix Alejandro Pérez: 'De dagen voorafgaand aan de eerste staking zijn veel medewerkers onder druk gezet door informatie die de directie verspreidde. Deze informatie was in veel gevallen negatief, onjuist en speelde recht op de man af. Door morgen weer te staken laten de medewerkers zien dat ze zich niet laten intimideren.'

In september kondigde de HVL-directie haar reorganisatieplannen aan waarbij 103 gedwongen ontslagen zouden vallen en 50 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen middels natuurlijk verloop. Als reden wordt de liquiditeitspositie van het bedrijf aangevoerd én het feit dat moeder TBI opdrachten niet langer wil voorfinancieren.

Alejandro Pérez: 'We twijfelen ernstig aan de nut en noodzaak van de reorganisatie die de directie van HVL voor ogen heeft. De financiële situatie van HVL is niet zo dramatisch als zij doet voorkomen. Pas sinds dit jaar maakt het bedrijf voor het eerst verlies. Maar om aan de eisen van TBI te voldoen, hanteert HVL een beleid dat wordt afgewenteld op de werknemers en ten koste gaat van de werkgelegenheid.'

Bij HVL werken circa 825 mensen; het bedrijf heeft vestigingen in Maastricht, Nijmegen, Dordrecht, Gorinchem en het hoofdkantoor zetelt in Eindhoven.