Nuon

Nuon rondt verkoop af van DESA aan EDP

Energieonderneming Nuon heeft de verkoop afgerond van haar Spaanse dochteronderneming DESA aan Nuevas Energías de Occidente, een dochteronderneming van de Portugese energieonderneming EDP. Nuon ontving EUR 478 miljoen voor de aandelen en EUR 83 miljoen voor een uitstaande lening. Van de desinvestering in DESA verwacht Nuon een boekwinst te realiseren van circa EUR 400 miljoen. Bestuursvoorzitter Ludo van Halderen van Nuon is tevreden met de transactie. Hij wijst erop dat Nuon in Spanje goed zaken heeft gedaan door DESA te saneren en er een gezonde windenergie-onderneming van te maken. Tegelijkertijd benadrukt de topman het commitment van Nuon aan investeringen in duurzame energie productie in haar kernlanden. "Met het oog op het leefklimaat van toekomstige generaties zien wij het als onze verantwoordelijkheid een belangrijke bijdrage te leveren aan een energievoorziening die zo duurzaam mogelijk is. Om die reden investeren wij onder meer in projecten als NoordzeeWind, het eerste Nederlandse windpark op zee, en in een groot windpark in de haven van Antwerpen", aldus Van Halderen.
Nuon kocht DESA in oktober 2001 van de Spaanse industriële en technologische onderneming Abengoa. Destijds was DESA eigenaar van zes windparken met een totale capaciteit van 130 MW en de rechten voor de ontwikkeling van nieuwe windparken met vermogen van in totaal 620 MW. Momenteel bezit DESA windparken met een totaalvermogen van 274 MW en heeft het windparken in ontwikkeling met een totaal capaciteit van 1.200 MW. De desinvestering in DESA past volledig in de strategie van Nuon om zich te richten op energieactiviteiten in Noordwest-Europa. Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten meer dan 2 miljoen klanten bedient in voornamelijk Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto omzet in 2004 bedraagt EUR 4,9 miljard. Het aantal mede-werkers per eind 2004 bedraagt 9.441 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, Friesland en de gemeente Amsterdam.
Over EDP
EDP is een beursgenoteerde speler in de Europese energiesector met een toonaangevende positie op het Iberisch schiereiland en een sterke aanwezigheid in zowel Spanje als Portugal. De kernactiviteiten van EDP zijn opwekking, distributie en verkoop van elektriciteit. In 2005 richtte EDP houdstermaatschappij NEO op waarin de duurzame energie activiteiten van EDP in Spanje (Genesa) en Portugal (Enernova) zijn geïntegreerd.