EIM

Persbericht

Handhaven hoogste prioriteit bij jonge ondernemers

12/15/2005

nummer: 2336

Uit recent onderzoek onder ondernemers van het EIM Jongebedrijvenpanel blijkt dat het handhaven van de marktpositie hun belangrijkste doel is. Het streven naar groei is bij de meeste ondernemers nu niet aan de orde. Het feit dat de helft van de ondernemers voor het komende jaar problemen door concurrentie verwacht is mogelijk een verklaring voor deze voorzichtige ambitie. Het Jongebedrijvenpanel is een groep ondernemers die onderzoeksbureau EIM sinds de oprichting van de bedrijven in 1994 met jaarlijkse metingen volgt.

Omzet staat afgelopen jaren flink onder druk

De ondernemers die al ruim 10 jaar actief zijn, hebben na een periode van een almaar toenemende omzet, te maken met de gevolgen van een verslechterde economische situatie. In de afgelopen jaren is het aantal bedrijven met een omzetdaling fors toegenomen. In 2000 nam bij 9% van de bedrijven de omzet af, terwijl in 2004 bij bijna 30% sprake is van een lagere omzet dan in het voorgaande jaar. Bovendien neemt het percentage bedrijven met een groeiende omzet jaarlijks af. In 2000 was bij ruim tweederde sprake van een omzetstijging: in 2004 heeft nog maar 44% een hogere omzet gerealiseerd dan in het voorafgaande jaar. Voor 2005 is men eveneens niet al te optimistisch. Nog minder ondernemers (37%) verwachten dat de omzet zal groeien.

Persoonlijke benadering is het wapen in concurrentiestrijd

De vraag is hoe de jonge bedrijven de te verwachten concurrentieproblemen te lijf gaan. Als belangrijkste concurrentievoordelen van het eigen bedrijf zien zij de dienstverlening/service en de persoonlijke benadering (genoemd door respectievelijk 25 en 18% van alle ondernemers), gevolgd door de kwaliteit van de producten. Tot op heden hebben de inspanningen tot de gewenste situatie geleid: tweederde van de ondernemers geeft aan er in geslaagd te zijn om zich te onderscheiden van de concurrentie. Overigens zien de ondernemers als belangrijkste concurrentienadelen van het eigen bedrijf: de geringe schaalgrootte en de ongunstige prijsstelling.
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04