Gemeente Someren


Kandelaberen van bomen is kapvergunningsplichtig

foto van een gekandelaberde boom Soms worden bomen in omvang te groot. Boomeigenaren willen die boom meestal wel graag behouden en gaan als noodgreep de boom kandelaberen. Dit is het wegzagen van de takken van de boom tot aan de stam, waarbij korte stukken zijtakken verdeeld over de stam van de boom behouden blijven (zie foto). Voor het kandelaberen van de bomen is altijd een kapvergunning nodig.

Door het kandelaberen verdwijnt de van nature gevormde kroon helemaal. Bij een aantal bomen heeft deze ingreep de dood van de boom tot gevolg. Volgens de kapverordening is het ernstig ontsieren of beschadigen van bomen gelijk aan het vellen van bomen. Bij kandelaberen is hier sprake van, en daarom is er een kapvergunning voor nodig. Dit geldt alleen wanneer u de boom voor de eerste keer kandelabert, omdat de van nature ontstane kroon weggehaald wordt.

Bomen die gekandelaberd zijn, vragen daarna intensiever onderhoud dan gewone bomen. Na een aantal jaar zal het nieuw gevormde hout op de kale boom verwijderd moeten worden. Hiervoor is geen kapvergunning nodig, omdat er de van nature aanwezige kroon niet meer aanwezig is.

Kandelaberen van bomen is niet hetzelfde als knotten van bomen. Knotbomen zijn gekweekt om periodiek takken te verwijderen van de knot die zich aan de bovenzijde van de stam van de boom bevindt.

Sancties
Indien u bomen de eerste keer kandelabert zonder kapvergunning, kan de gemeente Someren zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden. Strafrechtelijk houdt in dat de gemeente aangifte doet bij de politie, die vervolgens een procesverbaal opmaakt waaraan een geldboete van enkele honderden euros is verbonden. Bij bestuursrechtelijk optreden heeft de gemeente Someren de mogelijkheid om de eigenaar van de boom een herplantplicht op te leggen. Hierbij moet u niet denken aan een dun jong boompje, maar een meer volgroeide boom. De kosten voor het terugplanten van een nieuwe boom liggen aanzienlijk hoger dan de geldboete bij een procesverbaal.

Vergunning aanvragen
Op www.someren.nl leest u meer over het aanvragen van een kapvergunning.

* Klik hier voor informatie over een kapvergunning.
* Klik hier voor het formulier om de kapvergunning aan te vragen.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel dan kunt u contact opnemen de heer A. van Oijen of mevrouw C. Nelissen van de afdeling Gemeentewerken, tel. 0493-494888.

Hulp aan Pakistan blijft nodig

Na de verwoestende aardbeving heeft Pakistan dringend behoefte aan wintertenten, dekens, slaapzakken en campingmatrassen. Het dodental is inmiddels gestegen tot 78.000, maar vele tienduizenden van de miljoenen daklozen zullen van honger en kou sterven als directe hulp uitblijft.

Financiële steun aan Pakistan is dus nog steeds hard nodig. Dit kan door geld te storten op giro 800800 van de samenwerkende hulporganisaties in Den Haag. U kunt gewoon een bedrag overmaken, maar u kunt ook het initiatief nemen om geld in te zamelen. Dat kan op allerlei manieren. Na de tsunami zijn in Someren bijvoorbeeld flessen ingezameld, is gecollecteerd en zijn benefietconcerten georganiseerd. Onderneemt u iets om geld voor Pakistan in te zamelen, meldt het dan aan de afdeling Algemene zaken van de gemeente (tel. 0493-494888). Op basis van de particuliere initiatieven kan het gemeente bestuur overwegen om er een bedrag aan toe te voegen.

Het onafhankelijke Haagse raadslid Jozef Labuche heeft het initiatief genomen voor de PAK IN actie. De organisatie van de PAK IN actie is dringend op zoek naar wintertenten met dubbele zeilen (waar tussen lucht kan), slaapzakken, dekens en campingmatrassen. Op de website www.tentenvoorpakistan.web-log.nl vindt u alle informatie over de PAK IN actie en over de personen, organisaties en instellingen die de actie ondersteunen.

Verandering in uitgiftesysteem en starterswoningen

De uitgifte van kavels en projectmatige nieuwbouwwoningen zal in de toekomst gebeuren door loting. De gemeenteraad van Someren heeft deze richtinggevende keuze gemaakt in de raadsvergadering van vorige week. Tot nu toe hanteert de gemeente een wachtlijst met de belangstellenden voor een kavel of woning.

Het college zal in de eerste maanden van 2006 deze keuze van de gemeenteraad uitwerken in een concrete regeling. Voor de mensen die nu op de wachtlijst staan, zal er een overgangsregeling komen. Zij zullen hier over persoonlijk bericht ontvangen.

Om nieuwe starterswoningen ook in de toekomst voor deze doelgroep te behouden, heeft de gemeenteraad besloten om hiervoor bij voorkeur samen te gaan samenwerken met WoCom. WoCom zal deze woningen gaan ontwikkelen. Door het concept Tewoon, kan een geïnteresseerde zelf bepalen of hij/zij de woning wil kopen of huren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, de heer Y. Vavier of mevrouw J. van den Bogaart, tel. 0493-494888.

Nieuwbouw huize Witven

Huize Witven krijgt een nieuw onderkomen aan de Ter Hofstadlaan. Op 7 december a.s. tekenen Stichting Land van Horne, Stichting Wonen Weert en de gemeente Someren een intentieovereenkomst voor de nieuwbouw van een woonzorgcomplex.

Al langere tijd wordt gesproken over nieuwbouw van Huize Witven. De huidige locatie is weliswaar mooi en rustig gelegen, maar de afstand naar de voorzieningen in Someren is erg groot. Daarom is ervoor gekozen een plek te zoeken die dichter bij de bebouwde kom ligt. Uiteindelijk is overeenstemming bereikt over een locatie aan de Ter Hofstadlaan. Het nieuwe woonzorgcentrum is belangrijk voor de inwoners van Someren-Noord en omstreken. Het biedt de mogelijkheid om welzijn en zorg zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen.

Intentieovereenkomst
Door het ondertekenen van de intentieovereenkomst spreken partijen af om zich samen in te spannen om een nieuw woonzorgcomplex aan de Ter Hofstadlaan te realiseren. Maar ook spreken ze af zich in te zetten om Henricushof in Lierop te ontwikkelen tot een zorgkruispunt. Hiermee wordt in Lierop het aanbod van zorg gegarandeerd.

Welzijnsactiviteiten
In het nieuwe Witven wordt rekening gehouden met extra recreatieruimte, die zowel gebruikt kan worden voor welzijnsactiviteiten van het nieuwe zorgcentrum als de inwoners/verenigingen van Someren-Noord. Stichting De Weijers, die in de huidige De Weijers veel activiteiten organiseert, speelt hierin een belangrijke rol. Samen met hen wordt bekeken welke ruimte nodig is om een zo goed mogelijk pakket van welzijnsactiviteiten voor Someren-Noord te waarborgen.