Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

15 december 2005 C101

Referendum herbouw Donjon

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen wil op 7 maart 2006 een referendum houden over de herbouw van de donjon op het Valkhof. Dat is tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Er zijn voldoende handtekeningen aangeleverd voor een referendum over de herbouw van de donjon. De gemeenteraad besluit tijdens de vergadering van woensdag 21 en donderdag 22 december of het referendum definitief doorgaat.

1720 Nijmegenaren ondertekenden de aanvraag voor de volksraadpleging. Het aantal ondertekenaars moet tenminste gelijk zijn aan de kiesdeler bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Deze was 1653.

Als de gemeenteraad het voorstel van het college overneemt, wordt de vraag: "Vindt u dat de donjon herbouwd moet worden?", aan de burgers voorgelegd.

Deze vraag biedt de gemeenteraad nog ruimte om later nadere invulling te geven aan de realisatievorm en -wijze van de donjon.

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor het referendum op 7 maart 2006 te houden, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingscampagnes en de referendumcampagne kunnen elkaar versterken en de betrokkenheid bij de lokale politiek vergroten. Ander argument is dat het referendum samen met verkiezingen de helft minder kost dan op een andere datum.

De gemeenteraad zal zich ook uitspreken over de samenstelling van de Referendumcommissie. Deze commissie adviseert de gemeenteraad over de wijze waarop het referendum verloopt. Burgemeester en wethouders stellen voor te benoemen: prof. mr. W. van Genuchten, hoogleraar rechten Radbouduniversiteit Nijmegen, mevr. mr. J.H.P.G. Wielders, rechter rechtbank 's Hertogenbosch en mr. D.E. Bunschoten, senior docent staatsrecht Radbouduniversiteit. Prof. dr. N. Nelissen, hoogleraar Bestuurskunde aan de Radbouduniversiteit is de beoogd voorzitter. De heer H. Meijer (concern juridische zaken) wordt secretaris.

Achtergrond:

In 1152 bouwde keizer Frederik Barbarossa op het Valkhof een reusachtige burcht. Ruim 600 jaar lang was de donjon, de toren van de Valkhofburcht, een machtig herkenningspunt van de stad. In 1795 werd het tufstenen bouwwerk in opdracht van het bestuur van Gelre afgebroken en als cement hergebruikt. Dat cement is voor een groot deel in Amsterdamse gebouwen verwerkt en leverde de provinciekas de voor die tijd fenomenale som van 90.000 gulden op. Op veel historische stadsgezichten prijkt de donjon. Speciaal voor de viering van Nijmegen 2000 jaar is de zevenenveertig meter hoge toren gereconstrueerd. De donjon herrees op zijn oude plek. In de nieuwe tijdelijke donjon is 20.000 meter buis verwerkt. De toren met een uitkijkplatform op ongeveer drieëndertig meter werd begin juli geopend. De tijdelijke herbouw is één van de hoogtepunten van de Nijmeegse jubileumviering. Inmiddels beklommen al bijna tachtigduizend belangstellenden de toren. Het enthousiasme werd zo groot dat steeds meer stemmen opgaan voor definitieve herbouw van de Donjon.

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen