Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Bureau Zedenpolitie lost groot aantal aanrandingen op; drie arrestaties / Amsterdam (15/12/2005)

(Verdachten verantwoordelijk voor tientallen zedenmisdrijven in Amsterdam)

Bureau Zedenpolitie lost groot aantal aanrandingen op; drie arrestaties / Amsterdam

Bureau Zedenpolitie Amsterdam-Amstelland heeft de afgelopen week met de arrestatie van drie verdachten een einde gemaakt aan de praktijken van drie mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor tientallen aanrandingen in Amsterdam. Zij opereerden onafhankelijk van elkaar. Een inwoner (38) van IJmuiden wordt verdacht van tientallen schennisplegingen en aanrandingen in en rond Amsterdam. Een jonge man uit Amsterdam (16) wordt verdacht van 15 aanrandingen in de Bos en Lommerbuurt en de derde verdachte (17) wordt verdacht van zes aanrandingen in de omgeving van Nieuw Sloten.

De Zedenpolitie kwam de man uit IJmuiden op het spoor tijdens onderzoek naar een schennispleger (potloodventer) die het laatste half jaar tientallen slachtoffers schrik had aangejaagd met zijn gedrag. In een aantal gevallen randde hij zijn slachtoffers daadwerkelijk aan en betastte hen. Bij enkele vrouwen wist hij zich de lift van een flat in te smoezen door gekleed in een badjas en blootsvoets aan te geven dat hij zich had buitengesloten. Eenmaal in de lift belaagde hij zijn slachtoffer vervolgens en toonde zijn geslachtsdeel. De man is geen onbekende van de politie en staat ook bij andere politieregio's bekend als een notoire schennispleger. Uiteindelijk werd de werkwijze van de man in combinatie met zijn signalement hem fataal. Hij werd op 5 december ingerekend en verklaarde het afgelopen jaar in Amsterdam honderden vrouwen te hebben lastiggevallen.

Sinds eind 2004 werden in de Bos en Lommerbuurt meerdere vrouwen het slachtoffer van een jeugdige aanrander. Nader onderzoek leverde uiteindelijk 20 aangiften op van slachtoffers die onzedelijk waren betast. Eén van de slachtoffers herkende haar belager toen hij zichzelf in een portiek stond te bevredigen. Een buurvrouw fotografeerde hem met haar mobiele telefoon. De foto was echter niet van dien aard dat de man direct kon worden ingerekend. Dit veranderde toen de amateur-fotografe de verdachte in een winkel tegenkwam. Gealarmeerde agenten arresteerden de man en na verhoor bekende hij diverse zaken. De jongen is inmiddels voor de kinderrechter geleid.

De laatste maanden was het ook in de wijk Nieuw Sloten raak. Zes vrouwen deden aangifte van aanranding door een jonge man. Rechercheurs kwamen er achter dat de slachtoffers allen werden lastiggevallen nadat zij uit de nachtbus waren gestapt. Kennelijk pikte de verdachte hen op, volgde hen naar een afgelegen plaats en sloeg daar toe. Hij betastte zijn slachtoffers en gebruikte in een enkel geval geweld of dreigde met geweld. Agenten van het wijkteam August Allebé vatten afgelopen weekend post in de buurt van een halte van de nachtbus in Nieuwe Sloten. Daar zagen zij een man die voldeed aan het signalement van de aanrander. Hij volgde haar kort, maar liet haar uiteindelijk gaan. In overleg met de officier van justitie van het parket Amsterdam werd de verdachte ingerekend. Uiteindelijk bekende hij zes zaken. Vandaag wordt hij voor de kinderrechter geleid.

De verdachten zitten nog vast.

Mogelijk zijn er meer mensen door één van de gearresteerde verdachten lastig gevallen of aangerand en hebben deze slachtoffers zich nog niet bij de politie gemeld. Zij kunnen zich alsnog melden bij Bureau Zedenpolitie via de telefoonnummers:

0 2 0 - 5 5 9 2 5 8 5

of

0 9 0 0 - 8 8 4 4