Gemeente Zwolle

Studie naar vergraving Uiterwaarden IJssel



Datum uitgave: 13-12-2005

De gemeente Zwolle gaat onderzoeken op welke manier de uiterwaarden langs de IJssel ter hoogte van Zwolle bij Scheller en Oldeneler Buitenwaarden vergraven kunnen worden om meer ruimte voor de rivier te creëren. Deze ruimte is nodig om bij hoge waterstanden het water kwijt te kunnen. De verwachting is dat hoge waterstanden vaker zullen voorkomen. Voordat de studie van start kan gaan is er een startnotitie gemaakt, waarin beschreven staat wat het doel is van de studie en wat wel en niet onderzocht wordt. Deze startnotitie ligt vanaf 19 december zes weken ter inzage. In 2006 wordt een keuze gemaakt uit verschillende varianten. De bedoeling is om in 2007 de plannen definitief uit te werken, nadat het ministerie van Verkeer en Waterstaat hierover een besluit heeft genomen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten. Het mogelijk vergraven van de uiterwaarden van de IJssel is kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo moet met de belangen van de bewoners zorgvuldig rekening worden gehouden. Uitgangspunt is dat de bewoners in het gebied blijven wonen en de kwaliteit van wonen op zijn minst hetzelfde blijft. Daarnaast moet gezocht worden naar mogelijkheden om het mogelijke verlies aan inkomsten van de huidige gebruikers van de ruimte, zoals agrariërs, te compenseren. Ook mogen de plannen niet leiden tot meer hinder of afname van de veiligheid van de scheepvaart en mag de stabiliteit van de huidige dijken niet in gevaar komen. Het uiterwaardengebied zal toegankelijk blijven voor toerisme en ook het fietsveer naar Hattem zal opnieuw een plaats krijgen in het gebied. Tenslotte zal bij de ontwikkeling van het gebied zorgvuldig rekening worden gehouden met de natuur, met name de vanwege de vele vogels die er broeden en fourageren.

In de planstudie over het mogelijk vergraven van de uiterwaarden voor het verlagen van de hoogwaterstand wordt de bestaande ontwikkelingsvisie van het plattelandsgebied de Buurtschap meegenomen. De Buurtschap ligt tussen Zwolle en de IJssel en wordt aan de noordkant begrensd door het Zwolle-IJsselkanaal en aan de zuidkant door de IJsselcentrale. In de ontwikkelingsvisie Buurtschap staan behoud, herstel en ontwikkeling van groen, (drink)water en het karakteristieke landschap centraal. Binnen de uiterwaardvergraving wordt ook voorzien in de aanleg van een geul, zoals ook staat in de ontwikkelingsvisie van de Buurtschap. Deze geul is van groot belang voor de te verplaatsen waterwinning.

In 1993 en 1995 heeft het rivierengebied te kampen gehad met zeer hoge waterstanden op de rivieren. In 2000 heeft het kabinet besloten om de rivieren meer ruimte te geven als bescherming tegen hoogwater. In 2015 moet de veiligheid van het rivierengebied voldoen aan de wettelijke norm en moet de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied verbeterd zijn. Het kabinet heeft de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden aangewezen als zogenoemd koploperproject. Dit betekent dat hier, gedurende de nog lopende besluitvorming over het hele traject Ruimte voor de rivier, al begonnen kan worden met de planstudie. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat bekostigt de planstudie Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, de gemeente financiert de studie voor.
Bron: afdeling Communicatie Datum van 13-12-2005 tot 19-12-2005