Rechtbank Leeuwarden


Verkiezing ledenraad Woningbouwvereniging Smallingerland kan doorgaan

Een drietal leden van Woningbouwvereniging Smallingerland heeft de rechter in kort geding tevergeefs gevraagd te bepalen dat bij de verkiezing van de nieuwe ledenraad het oude huishoudelijk reglement moet worden toegepast.

De rechter heeft het argument dat de verkiezingen op grond van het nieuwe reglement geen "open" verkiezingen zouden zijn, verworpen. Anders dan de drie hebben betoogd, zegt de rechter in zijn vonnis van 14 december 2005 dat de leden van de woningbouwvereniging voldoende invloed hebben op de samenstelling van de ledenraad. Wanneer 20% van de leden een kandidaat ondersteunt, is sprake van een bindende voordracht. Weliswaar is dit een beperking ten opzichte van de oude situatie, maar deze beperking is aanvaardbaar om een goed evenwicht te bereiken tussen het democratische gehalte en de praktische bestuurbaarheid van de vereniging.

Ook de overige vorderingen van de drie zijn afgewezen. Als gevolg van dit vonnis kan de verkiezing van de ledenraad tijdens de ledenvergadering van Woningbouwvereniging Smallingerland op 19 december 2005 op de geplande wijze doorgang vinden.

LJ Nummer

AU8036

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 14 december 2005 Naar boven