Gemeente Den Helder

15-12-2005
Laarzen aan, de paden af en struinen maar

Den Helder heeft er weer een flink natuurgebied bij.Ten zuiden van Mariëndal is het afgelopen jaar hard gewerkt om 53 hectare bollengebied om te toveren tot natuurgebied. Dat is natuurlijk sneller gezegd en geschreven dan dat er werkelijk van natuur sprake is. Het gebied is nu nog tamelijk kaal en de planten en dieren laten grotendeels nog wel even op zich wachten. Het is dan ook een natuurontwikkelingsgebied. Toch zijn er al allerlei vormen van leven waar te nemen. Verschillende vogels hebben het gebied al verkend, enkele zwanen dobberen rond in de plassen en de wilde planten moeten zich nog ontwikkelen op de drogere delen. Over een tijdje ontstaat echter een uniek planten- en vogelleven. Daar zorgt de combinatie van schoon water en oude duingrond wel voor. Natte overgangen tussen duin en polder zijn zeldzaam in Nederland. Vandaar dat de planten en dieren die hierin voorkomen zo bijzonder zijn in Nederland.

15-12-2005
Altijd open voor iedereen
Afgelopen vrijdag werd het gebied opgeleverd door de beheerder Landschap Noord-Holland. Het gebied krijgt, net als het naastgelegen recreatienatuurgebied, de naam Mariëndal. Zondag vonden er excursies plaats. Maar ook zonder excursieleider mag iedereen gewoon het gebied in. En juist dat maakt het zo bijzonder.

Vanaf Duinoord ligt er in het gebied een dijkje. Daarover kúnnen bezoekers het gebied in. Leuker en avontuurlijker is echter om het gebaande pad links te laten liggen en door de duingraslanden een eigen weg te kiezen. Het is dan wel oppassen geblazen, laarzen zijn onontbeerlijk. Overigens is niet het hele gebied toegankelijk: het gedeelte dat grenst aan de fiets- en kanoroute aan de oostkant is een diepe plas. Hier kunnen vogels en andere waterdieren ongestoord bivakkeren. De plas wordt gevoed met schoon water dat opkwelt uit de duinen. s Winters zal er veel water staan, s zomers minder. Vanaf de fiets- en kanoroute is dit gedeelte goed te bekijken. Hier heeft de gemeente een vogelkijkscherm geplaatst.
Als straks alle werkers uit het gebied verdwenen zijn, nemen een aantal Schotse Hooglanders er hun intrek. Zij gaan zorgdragen voor een duurzame en natuurlijke instandhouding van het terrein.

De toeristische ontsluiting van het terrein in de vorm van een fietspad krijgt in een latere fase gestalte. Het gebied is te voet te betreden vanaf de Jan Verfailleweg. Tegenover restaurant Duinoord wordt het gebied ontsloten door een klaphek. Overigens zijn honden niet toegestaan.