Gemeente Beuningen


Koolmonoxidevergiftiging: lekker warm kan verraderlijk zijn

De koude dagen komen er weer aan en dan doen wij er alles aan om er behaaglijk warm bij te zitten. Soms loopt dit echter verkeerd af. Nog elk jaar overlijden er mensen door de combinatie van een slecht onderhouden gastoestel, of een verstopt schoorsteenkanaal en onvoldoende ventilatie. Jaarlijks zijn er in ons land meer dan 2000 schoorsteenbranden en moeten gemiddeld 130 mensen voor behandeling van koolmonoxidevergiftiging worden opgenomen. Er sterven jaarlijks gemiddeld negen mensen aan deze vergiftiging.

Symptomen
Koolmonoxide (CO) ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. De verschijnselen van een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en bewusteloosheid. Het CO-gas is een echte "sluipmoordenaar": je ruikt en proeft het niet en voor je het weet ben je bewusteloos.

Oorzaak
Bij gasgestookte apparaten moet het gas dat wordt toegevoerd volledig kunnen verbranden. Daar is zuurstof voor nodig. Is er te weinig zuurstof dan is de verbranding niet volledig en vormt zich koolmonoxide. Indicaties van gevaar bij deze apparatuur zijn:

de vlam in de geiser, cv-installatie of kachel is oranje i.p.v. blauw en hoger dan normaal.

de ramen in de woning beslaan, door de vrijgekomen waterdamp die niet via de afvoer verdwijnt.
Stookt u in uw kachel hout, kolen of olie, dan komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. De deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag. Ook kan de schoorsteen door vervuiling van vogelnesten, specie, stenen of een slechte kwaliteit van het schoorsteenkanaal verstopt raken. Is de schoorsteen eenmaal verstopt, dan stromen de gassen rechtstreeks de kamer in.
Een andere oorzaak van koolmonoxidevorming in de woning is onvoldoende ventilatie. Zorg er in ieder geval voor dat de afvoer van de geiser op het rookgasafvoerkanaal is aangesloten en niet op het ventilatiekanaal. Het afvoerkanaal moet schoon en in orde zijn, en er moet voldoende lucht worden toegevoerd.
Vooral in nieuwbouwwoningen is er door goede isolatie nagenoeg geen natuurlijke ventilatie (kieren en gaten) meer. Daarom mogen lucht-aanvoer en lucht-afvoer nooit worden afgesloten, ook niet in een zeer koude winter.

Voorzorgsmaatregelen
Het jaarlijks laten controleren, onderhouden en afstellen van uw geiser, cv-installatie of gaskachel door een erkende installateur, is een goede preventieve maatregel. Stookt u hout, kolen of olie en gebuikt u de kachel of openhaard als sfeerverwarming, laat de schoorsteen dan eens per jaar vegen. Bij intensief gebruik is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar schoon te maken. Schakel hierbij een bedrijf in die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dat geeft enkele zekerheden. Ook kunt u als voorzorgsmaatregel zelf een koolmonoxidemelder aanschaffen. Deze zijn verkrijgbaar bij diverse doe-het-zelfzaken. Bij een te hoog percentage koolmonoxide geeft de melder een luid alarm.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling preventie van uw gemeentelijke brandweer, tel. 024-6780800.