Structurele fouten zorgen voor vernietiging bouwplannen

Vereniging van milieukundigen

Tal van bouwplannen voor woonwijken en wegen krijgen het laatste tijd lik op stuk van de Raad van State en lopen daardoor grote vertraging op. Keer op keer leggen bestuurders en media de schuldvraag bij te strenge en foutief ingevoerde wetgeving in ons land. Niets is minder waar, zo blijkt uit het vandaag verschenen nummer van Milieutijdschrift ArenA, het vakblad van de Vereniging van Milieuprofessionals. Juridische analyse van de rechterlijke uitspraken leert dat het steeds om oude, al in het verleden gemaakte fouten gaat.

Mr. Loes Schutte-Postma (universitair docent Milieurecht aan de Technische Universiteit Delft) en Prof. Dr. Bert van Wee (hoogleraar transportbeleid en logistieke organisatie aan de Technische Universiteit Delft) maken in een gedegen analyse duidelijk dat de uitspraken van de Nederlandse bestuursrechter over luchtkwaliteit en ruimtelijke plannen voortdurend verkeerd worden uitgelegd. Steeds zou de normstelling het probleem vormen. Juridische analyse van de rechterlijke uitspraken leert echter dat het steeds om oude, al in het verleden gemaakte fouten gaat.

In de vernietigde plannen is onvoldoende met de luchtkwaliteit rekening gehouden op het moment van vaststelling van die plannen door de gemeenteraad of de minister van Verkeer en Waterstaat. Steeds was sprake van gebrekkige informatie bij de afweging door gemeente of minister. Die plannen moeten daarom terecht overnieuw. Het is vooral belangrijk dat overheden de regeling serieus nemen en onderzoek doen. Het nieuwe Besluit luchtkwaliteit, inclusief salderingsregeling, kan zulke fouten niet verbeteren.