Vereniging Natuurmonumenten


Meer water voor moerasbos otterskooi
14-12-2005

Meer water

Het bijzondere moerasbos in de Grote Otterskooi bij Dwarsgracht krijgt weer meer water. Bovendien is het aangevoerde water van betere kwaliteit. Dit is het gevolg van een nieuwe aanvoersloot rondom de kooi, van ruim een kilometer lang en vier meter breed. Natuurmonumenten heeft deze sloot laten uitgraven om via een lange weg water aan te voeren uit de boezem. Onderweg wordt het water gezuiverd door de waterplanten. Het oude moerasbos in de grootste eendenkooi van West-Europa, dat van grote waarde is voor de natuur, dreigde te verdrogen. Natuurmonumenten ontving voor de aanleg van de nieuwe sloot een bijdrage van het Ministerie van LNV in het kader van het Overlevingsplan Bos en Natuur (OBN).

Herstelplan

De nieuwe sloot sluit aan op een gedeelte dat al eerder, in 2000, is gegraven. Dit eerste traject heeft goede resultaten voor de natuur opgeleverd. Vandaar dat Natuurmonumenten heeft besloten ook het tweede deel van de sloot uit te graven. De herstelmaatregelen worden uitgevoerd op advies van het onderzoeksinstituut IBN-DLO dat al vanaf 1983 de ontwikkelng van het moersbos in de eendenkooi volgt. Als gevolg van waterwinning in de omgeving en door lagere grondwaterpeilen in de naastgelegen landbouwpercelen stroomt het water uit de eendenkooi geleidelijk weg. Daardoor dreigt het bos, waar bijzondere inheemse en oude bomen als inlandse eik en es voorkomen, te verdrogen. Tegelijkertijd hoopt zich in natte tijden veel water op. De afvoer stagneert door dichtgegroeide sloten. Door deze weer open te graven en door een nieuwe aanvoersloot aan te leggen, zorgt Natuurmonumenten voor een stabiel waterpeil en betere waterkwaliteit in het boscomplex.

Vlonderpad
In de toekomst wil Natuurmonumenten drie van de vijf kooiplassen van de Grote Otterskooi en de bijbehorende vangpijpen weer in oude staat herstellen. De andere twee plassen groeien geleidelijk dicht, zodat hier het verlandingsproces zichtbaar is. Bij excursies in de eendenkooi kan Natuurmonumenten dan zowel de goed bewaarde cultuurhistorische elementen van de eendenkooi laten zien, als de natuurlijke dynamiek van het moerassysteem. Om dat laatste mogelijk te maken, staat een vlonderpad van 700 meter op de verlanglijst. Voor de financiering van deze wensen worden nog donateurs en sponsoren gezocht. Wie zelf een kijkje wil nemen in de eendenkooi, moet even geduld hebben. Vanaf april organiseert bezoekerscentrum de Wieden weer vaarexcursies.

Voor nadere informatie...

... kunt u contact opnemen met Jan Akkerman, beheerder 0527 25 25 70 of 06 53 733 245.