Politie Zuid-Holland-Zuid

15/12 Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

15-12-2005 - Persberichten District II

VERKEERSCONTROLE
ALBLASSERDAM De politie heeft op woensdagmorgen 14 december van 09.00 tot 12.00 uur een verkeerscontrole gehouden op De Helling in Alblasserdam. Het ging om een controle met staandehouding. Er werden 87 passanten gecontroleerd en 11 overtredingen geconstateerd; 9 procesverbalen voor het niet dragen van de gordel en 2 procesverbalen voor mobiel bellen in de auto.

VERLICHTINGSCONTROLE
GORINCHEM De politie heeft op woensdagmorgen 14 december een verlichtingscontrole gehouden op de Spijksedijk. Dit was tussen 07.00 en 08.00 uur. Er werden 15 personen gecontroleerd en 8 bekeuringen uitgereikt voor geen (goede) verlichting.

Controle op het voeren van goede (fiets)verlichting is één van de speerpunten van het VerkeersHandhavingsTeam (VHT) van de politie Zuid-Holland-Zuid. Jaarlijks vindt nog steeds een behoorlijk aantal ongevallen plaats waarbij de slechte zichtbaarheid van de (brom)fietser een rol speelt. In 50% van alle ongevallen met letsel, betreft het slachtoffer een fietser. In 20% van deze ongevallen gaat het om ongevallen die plaatsvinden als het schemert of donker is. Door zorg te dragen voor goede fietsverlichting verkleinen fietsers de kans dat andere verkeersdeelnemers hen over het hoofd zien. Het voeren van goede verlichting is verplicht. Fietsverlichting voor en achter, reflecterende strips op de fietsbanden en een reflector zijn verplichte onderdelen op de fiets.
Helaas blijkt elk jaar weer dat met name schoolgaande jeugd kennelijk niet altijd de noodzaak inziet van een goede verlichting. De politie richt zich daarom met de verlichtingscontroles vooral op jongeren van 12 tot 24 jaar.
Samen met de plaatselijke GPF wordt door het VerkeersHandhavingsTeam met name gecontroleerd op routes naar school en rondom scholen tijdens de uren dat het schemerig of donker is. De controles vinden plaats op verschillende fietsroutes binnen de regio Zuid-Holland-Zuid.

EERLIJKE VINDER
ARKEL Een 36-jarige man uit Arkel heeft zijn portemonnee met inhoud weer terug. Dit alles door een eerlijke vinder die de portemonnee had gevonden. De 36-jarige man deed op dinsdag 13 december aangifte van diefstal toen bleek dat hij zijn portemonnee kwijt was geraakt in een winkel aan het Raadhuisplein. In de knip zaten waardevolle papieren en een geldbedrag van 100 euro. De vinder bracht de portemonnee met complete inhoud op het politiebureau op woensdagmorgen 14 december. De eigenaar van de knip werd ingelicht en heeft de portemonnee opgehaald op het politiebureau. Hij was de vinder zeer dankbaar.

AANGEHOUDEN VOOR MISHANDELING
LEERDAM De politie heeft op woensdagmiddag 14 december een 25-jarige man uit Leerdam aangehouden op verdenking van mishandeling. Diezelfde middag werd op het Europaplein een 42-jarige man uit Leerdam mishandeld. De 25-jarige verdachte sloeg de 42-jarige op zijn gezicht. De twee kennen elkaar. De verdachte sloeg de man vanwege relatieproblemen. Het slachtoffer heeft zich onder doktersbehandeling laten stellen. Hij heeft letsel aan zijn neus. De verdachte is na verhoor in vrijheid gesteld. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

GEEN GORDEL, GEEN RIJBEWIJS
SCHELLUINEN De politie heeft op woensdagavond 14 december een 39-jarige man uit Gorinchem aangehouden op de N216 bij Schelluinen. De politie hield de bestuurder staande omdat hij geen gordel droeg. Bij controle van de gegevens bleek de man ook een ongeldig verklaard rijbewijs te hebben. De man werd aangehouden en na verhoor heengezonden. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

BARKRUKKEN VERNIELD
NIEUW-LEKKERLAND De politie heeft net na middernacht op donderdag 15 december een 31-jarige man uit Alblasserdam aangehouden in een woning aan de Hilmar J. de Haanstraat in Alblasserdam. De man had even daarvoor in een café in Nieuw-Lekkerland spullen vernield. De verdachte was daar aan het biljarten toen hij opeens erg boos werd en twee barkrukken vernielde. De café-eigenaar heeft aangifte gedaan. De 31-jarige man die bij de politie bekend staat als veelpleger, moest een nachtje in de cel blijven. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

BRANDJE
GORINCHEM - Een alerte burger heeft woensdagmorgen 14 december erger voorkomen door een brandje te blussen boven de koopgang in de Botersteeg. De man (40)-wonend - aan de Kwekelstraat - keek vanuit zijn woning op het platte dak van de koopgang. Hij zag een steekvlam uit het dak komen. De man aarzelde geen moment en bluste het brandje met een tuinslang. Politie en brandweer kwamen ter plaatse en constateerden dat er brand was geweest in de hemelwaterafvoer. Deze kwam uit boven het plafond van een winkel aan de Botersteeg waar mensen aan het werk waren. De technische recherche verricht onderzoek naar de oorzaak van de brand. Het vermoeden bestaat dat iemand een giftige licht ontvlambare stof in de hemelwaterafvoer heeft gedumpt.