Politie Zuid-Holland-Zuid

15/12 Dordrecht en Zwijndrechtse Waard

15-12-2005 - Persberichten District I

STOEL DOOR RUIT
DORDRECHT De politie heeft op woensdagmorgen 14 december een 34-jarige vrouw uit Dordrecht aangehouden in de Bilderdijkstraat. De vrouw had na een ruzie met haar ex-vriend (50) de achterruit van zijn auto kapot gegooid met een stoel. Ook had ze even daarvoor een ster in de voorruit getrapt. De vrouw werd door de politie aangehouden. Er wordt proces-verbaal opgemaakt. De 50-jarige heeft aangifte gedaan van vernieling.

BRIEVENBUS IN BRAND
ZWIJNDRECHT Een brievenbus in een portiek van een flat aan de Mimosastraat in Zwijndrecht is op dinsdag 13 december in brand gestoken. Een buurjongen ontdekte het brandje en kon mogelijk erger voorkomen door het vuurtje te blussen. De reclamefolders in de brievenbus verbrandden. Er werden geen resten van vuurwerk gevonden. De brievenbus is dermate beschadigd dat deze moet worden vervangen. De 47-jarige bewoner heeft op woensdagmorgen 14 december aangifte gedaan van brandstichting.

DORDRECHT In de Damstraat heeft een brievenbus het moeten ontgelden door vermoedelijk een rookbommetje. De bewoonster (49) stond op de eerste verdieping van haar woning toen ze hoorde dat er iets in de brievenbus werd gedeponeerd. Beneden ontstond een enorme rookontwikkeling en een vlam. De vrouw rende naar beneden en trapte de vlam uit. Door het vuur is een stukje vloerbedekking verschroeid. De bewoonster heeft drie/vier knapen weg zien rennen. Het incident vond plaats tussen 11.00 en 11.20 uur. Het vermoeden bestaat dat de jongens afkomstig zijn van een nabijgelegen school. Deze school is ingelicht en zal er aandacht aan besteden.

VERLICHTINGSCONTROLE
DORDRECHT De politie heeft woensdagmorgen 14 december tussen 06.00 en 08.30 uur een verlichtingscontrole gehouden op de Rijksstraatweg in Dordrecht. Dit ter verhoging van de verkeersveiligheid. Er werden 198 fietsers gecontroleerd. Er werden 36 procesverbalen uitgereikt voor het niet juist voeren van de verlichting.

De Rijksstraatweg is een bekende fietsroute voor schoolgaande jeugd vanuit de Hoeksche Waard. Controle op het voeren van goede (fiets)verlichting is één van de speerpunten van het VerkeersHandhavingsTeam (VHT) van de politie Zuid-Holland-Zuid. Jaarlijks vindt nog steeds een behoorlijk aantal ongevallen plaats waarbij de slechte zichtbaarheid van de (brom)fietser een rol speelt. In 50% van alle ongevallen met letsel, betreft het slachtoffer een fietser. In 20% van deze ongevallen gaat het om ongevallen die plaatsvinden als het schemert of donker is. Door zorg te dragen voor goede fietsverlichting, verkleinen fietsers de kans dat andere verkeersdeelnemers hen over het hoofd zien. Het voeren van goede verlichting is verplicht. Fietsverlichting voor en achter, reflecterende strips op de fietsbanden en een reflector zijn verplichte onderdelen op de fiets.
Helaas blijkt elk jaar weer dat met name schoolgaande jeugd kennelijk niet altijd de noodzaak inziet van een goede verlichting. De politie richt zich daarom met de verlichtingscontroles vooral op jongeren van 12 tot 24 jaar.
Samen met de plaatselijke GPF wordt door het VerkeersHandhavingsTeam met name gecontroleerd op routes naar school en rondom scholen tijdens de uren dat het schemerig of donker is. De controles vinden plaats op verschillende fietsroutes binnen de regio Zuid-Holland-Zuid.

GESTOLEN
DORDRECHT De politie heeft in samenwerking met de beveiliging in de binnenstad vier vrouwen van 32 jaar (2x),26 en 30 jaar uit Dordrecht (2x), Rotterdam en Capelle aan den IJssel aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Dit was op woensdagmiddag 14 december. De vrouwen hadden spullen ter waarde van zon 190 euro gestolen bij een winkel aan het Statenplein. Het viertal stopte het in hun tas en verliet zonder te betalen de winkel. De alerte beveiliging in de binnenstad snapte de vier vrouwen. Ze hadden voornamelijk speelgoed gestolen. De vrouwen werden ingesloten in het politiebureau. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

VERVELEND
DORDRECHT De politie heeft woensdagavond 14 december een 26-jarige man uit Breda aangehouden in de stationshal aan het Stationsplein. De politie kreeg de melding dat de man constant zat/lag te schelden en spuugde naar mensen. De politie ging er op af. De man rook naar alcohol en er viel geen gesprek mee aan te knopen. Daarop werd hij aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. De man bleef een nachtje in de cel. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

BEROVING
GETUIGEN GEZOCHT
ZWIJNDRECHT De politie is op zoek naar getuigen van een beroving op de Karel Doormanlaan ter hoogte van de Celebeslaan. Op maandag 12 december j.l. werd daar rond 15.00 uur een 70-jarige vrouw uit Zwijndrecht beroofd van haar schoudertas. De vrouw liep op het trottoir, komend uit de richting van het station en gaande in de richting van de supermarkt aan de Karel Doormanlaan. Twee jongens op de fiets reden haar op het trottoir langzaam voorbij. Een van hen greep de schoudertas. Beiden fietsten weg. De vrouw rende er achter aan maar verloor de twee uit het oog. De vrouw liep terug naar huis en belde de politie. De tas werd later teruggevonden in de Surinamestraat vlakbij een brandgang. Behalve de portemonnee zat alles er nog in.

De politie is op zoek naar getuigen. Het slachtoffer is een dame met donker halflang haar en ze droeg een beige mantel. De twee jongens die haar schoudertas afnamen, hadden beiden een licht getint uiterlijk en zijn vermoedelijk tussen de 12 en 15 jaar oud. Een buurtonderzoek door de politie heeft tot nu toe niets opgeleverd. De vrouw heeft aangifte gedaan van diefstal met geweld. Getuigen worden verzocht te bellen met de Politie Zuid-Holland-Zuid via 0900-8844 (lokaal tarief).