Politie Zuid-Holland-Zuid

Verlichtingscontrole

Gorinchem 15-12-2005 - De politie heeft op woensdagmorgen 14 december een verlichtingscontrole gehouden op de Spijksedijk. Dit was tussen 07.00 en 08.00 uur. Er werden 15 personen gecontroleerd en 8 bekeuringen uitgereikt voor geen (goede) verlichting.

Controle op het voeren van goede (fiets)verlichting is één van de speerpunten van het VerkeersHandhavingsTeam (VHT) van de politie Zuid-Holland-Zuid. Jaarlijks vindt nog steeds een behoorlijk aantal ongevallen plaats waarbij de slechte zichtbaarheid van de (brom)fietser een rol speelt. In 50% van alle ongevallen met letsel, betreft het slachtoffer een fietser. In 20% van deze ongevallen gaat het om ongevallen die plaatsvinden als het schemert of donker is. Door zorg te dragen voor goede fietsverlichting verkleinen fietsers de kans dat andere verkeersdeelnemers hen over het hoofd zien. Het voeren van goede verlichting is verplicht. Fietsverlichting voor en achter, reflecterende strips op de fietsbanden en een reflector zijn verplichte onderdelen op de fiets.
Helaas blijkt elk jaar weer dat met name schoolgaande jeugd kennelijk niet altijd de noodzaak inziet van een goede verlichting. De politie richt zich daarom met de verlichtingscontroles vooral op jongeren van 12 tot 24 jaar.
Samen met de plaatselijke GPF wordt door het VerkeersHandhavingsTeam met name gecontroleerd op routes naar school en rondom scholen tijdens de uren dat het schemerig of donker is. De controles vinden plaats op verschillende fietsroutes binnen de regio Zuid-Holland-Zuid.