GroenLinks

Toetredingseisen Roemenië en Bulgarije verscherpt op initiatief GroenLinks

15 december 2005

Het Europees Parlement heeft vandaag op initiatief van GroenLinks ingestemd met aangescherpte en verduidelijkte toetredingseisen voor Roemenië en Bulgarije. Het parlement is met de groene fractie van mening dat beide landen vooral op het gebied van justitiële hervormingen en corruptiebestrijding een stap extra moeten zetten.

"Deze terreinen blijven de zorgenkindjes in beide landen. Het is daarom noodzakelijk om de druk te verhogen", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk die het amendement voor striktere toepassing van beide toetredingscriteria indiende. Als het Europees Parlement en de lidstaten in het voorjaar van mening zijn dat te weinig vorderingen zijn geboekt, zullen beide landen pas op 1 januari 2008 toe kunnen treden. Anders op 1 januari 2007. "Het betekent niet dat we nu al zeggen dat de toetreding moet worden uitgesteld, daarover beslissen we in mei volgend jaar, maar we maken duidelijk waar bij onze beoordeling in het voorjaar het zwaartepunt zal liggen."

Vorderingen
Lagendijk onderstreept dat Roemenië het afgelopen jaar flinke vorderingen heeft gemaakt. De persvrijheid, een jaar geleden tijdens de parlements- en presidentsverkiezingen nog een punt van zorg, wordt sinds het aantreden van een nieuwe regering gewaarborgd. Ook heeft de regering haast gemaakt met de hervorming van de rechtelijke macht. Lagendijk: "Op papier ziet alles er goed uit, maar de Roemeense regering moet de komende maanden alles op alles zetten om te laten zien dat ze niet alleen goed is in het veranderen van wetgeving, maar ook in het omzetten ervan, door het actief bestrijden van corruptie, zowel in het staatsbestel als binnen het juridisch apparaat."

Lagendijk is verheugd over de steun die hij kreeg voor zijn amendement over de zorgwekkende verspreiding van genetisch gemodificeerde soja. Onlangs werd bekend dat de verbouw van genetisch gemodificeerde soja in Roemenië een onbeheersbaar probleem dreigt te worden. Van de totale sojateelt teelt is ondertussen 90 procent genetisch gemodificeerd. "Binnen de EU is de teelt van genetisch gemodificeerde soja verboden. Deze EU-wetgeving moet in Roemenië dus snel worden ingevoerd en nageleefd", aldus Lagendijk.

Adoptie
Ook steunde een meerderheid van de parlementariërs Lagendijks oproep aan de Roemeense regering om onder strikte voorwaarden een aantal internationale adopties te laten doorgaan. Zo´n 1100 paren uit diverse landen moeten, aldus het parlement, alsnog een Roemeens kind kunnen adopteren. Enkele jaren geleden voldeden zij aan alle eisen voor adoptie, maar verscherpte Roemenië op aandringen van de EU de eisen dermate dat het adopteren van Roemeense kinderen praktisch onmogelijk werd. Lagendijk: "Destijds kwamen veel Roemeense kinderen na zogenaamde adoptie in de prostitutie terecht en eiste de EU maatregelen. De Roemeense autoriteiten hebben die ook genomen, maar zijn iets te ver doorgeschoten. We hopen dat dit nu rechtgezet kan worden."

Zie ook:


* dossier Uitbreiding EU

«