Gemeente Gilze en Rijen


* Inspraak voor 19 zorgappartementen aan de Mariastraat in Rijen van start (lees verder)

* Natuurcompensatieplan voor Vliegbasis Gilze-Rijen (lees verder)
13 december 2005
Inspraak voor negentien zorgappartementen aan de Mariastraat in Rijen van start

Voor de bouw van negentien zorgappartementen aan de Mariastraat in Rijen (op de plaats van het voormalige Wit Gele Kruis-gebouw) hebben burgemeester en wethouders een inspraakprocedure vastgesteld.

De bouw van de appartementen is een initiatief van Tiwos, in samenwerking met Huize Sint Vincentius in Udenhout.

Behalve dat de gemeente het plan ter inzage legt, wordt er op donderdagavond 15 december aanstaande een informatieavond gehouden in cultureel centrum De Boodschap in Rijen. Zowel Tiwos als Sint Vincentius zullen daar nadere uitleg geven. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur.
Top

13 december 2005
Natuurcompensatieplan voor Vliegbasis Gilze en Rijen

Ten behoeve van een brandweerkazerne, een squadroncomplex en een kinderdagverblijf op vliegbasis Gilze en Rijen worden verhardingen en ondergrondse leidingen aangelegd. Bomen, heide en schraalgrasland moeten hiervoor wijken. Om de aantasting en verwijdering van natuur te compenseren is er een plan opgesteld, met daaraan gekoppeld een overeenkomst die de uitvoering van de natuurcompensatie zeker moet stellen. Het college heeft zich hiermee akkoord verklaard.

Met de komst van de helikopters moet de vliegbasis allerlei aanpassingen ondergaan. Eén daarvan is de aanleg van bovengenoemde verhardingen en ondergrondse leidingen. Daarvoor moet 4,5 hectare jong bos, 14,3 hectare oud bos en 3,8 hectare niet-hoogwaardige heide en schraalgrasland wijken. In totaal wordt 18,8 hectare bos en 6,3 hectare heide en schraalgrasland gecompenseerd. Voor 5 hectare heide zal dat binnen de vliegbasis gebeuren, voor wat overblijft worden gronden buiten de vliegbasis gezocht. Concrete percelen zijn nog niet in beeld, maar wel is duidelijk dat dit in eerste instantie en in goed overleg met belanghebbenden ten zuiden van Gilze, rondom de Grote Heide zal gebeuren.

Behalve bovengenoemde compensatie bevat het plan nog andere maatregelen. Binnen de grenzen van de basis staat ook het volgende nog op stapel:


* het bouwen van drie vleermuiskelders op de Molenschotse heide;
* het geschikt maken van drie poelen voor de boomkikker en de kamsalamander;

* het vrijmaken van een dichtgegroeid moerasgebied van twee tot drie ha om het geschikt te maken voor de boomkikker;
* het inmeten van oude solitaire beuken en eiken, zodat tijdens de ontwikkeling van de buitenruimte met deze bomen rekening kan worden gehouden.

De uitvoer van het natuurcompensatieplan is helemaal in handen van defensie.
Top