Gemeente Lingewaard


Lingewaard kan nog mooier en nog groener
foto infobijeenkomst LOP foto infobijeenkomst LOP Tijdens de pauze werd over de nota Landschapsontwikkeling driftig gediscussieerd.

"Met het Landschapsontwikkelingsplan ligt een aantal uitdagingen om Lingewaard nog mooier en nog groener te maken.'' Om dit ambitieus plan tot uitvoer te brengen riep wethouder Cor van Dalen afgelopen week grondeigenaren, natuurverenigingen en particulieren op om hun krachten te bundelen.

Van Dalen sprak tijdens een inspraakbijeenkomst van de gemeente Lingewaard. Belangstellenden konden hun visie geven over het plan. "Een koepelorganisatie geeft de beste kansen. De gemeente kan het echt niet alleen om benodigde fondsen te verwerven.'' De meerwaarden van samenwerking is volgens de wethouder het creëren van een breed draagvlak.

Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) moet de komende tien jaar bescherming én ruimte bieden voor natuurontwikkeling. Het LOP heeft een behoorlijke ambitie en noemt dan ook een fiks aantal mogelijkheden om Lingewaard groen en open te houden. Een aantal mogelijkheden passeerde vorige week de revue. Zoals de ontwikkeling van een groene zone langs de Lingezone en een groene inpassing van de Betuwelijn en A15. Ook heeft het LOP aandacht voor de dijken. Met name de omgeving en het streven naar minder verkeer. "Dijken, uiterwaarden, dorpen en wielen vormen een landschappelijk geheel. Dat moet in het LOP duidelijk naar voren komen'', zo staat in de nota.

Nieuwe ontwikkelingen zijn mogelijk in relatie met cultuurhistorie en het Overbetuwse landschap. Er mag geen tweedeling plaatsvinden van Lingewaard. Die dreigt te ontstaan doordat in het westelijk deel van onze gemeente veel stedelijke ontwikkelingen plaatsvinden.

Natuurontwikkeling
Wethouder Cor van Dalen erkent dat het LOP veel ambities heeft. Niet alle 45 maatregelen zijn direct uitvoerbaar. Een deel zal afhangen van de opstelling van grondeigenaren en agrariërs. Twee aanwezigen die grond hebben aan de Linge vertelden tijdens de inspraakbijeenkomst dat ze niet zo blij zijn met natuurontwikkeling. De wethouder zegde toe de betrokken agrariërs voor een gesprek uit te nodigen. Hij is geen voorstander om ontwikkelingen op te leggen. Wel wordt het LOP een belangrijke basis voor het bestemmingsplan Buitengebied, dat ook in voorbereiding is.

De inspraakprocedure loopt nog tot 4 januari. In februari stelt het college het LOP vast. Vervolgens komt de nota in de commissie Ruimte. Voor augustus moet de raad het LOP vastgesteld hebben.

De nota van het Landschapsontwikkelingsplan staat op de gemeentelijke website. Tijdens de inspraakprocedure ligt er een exemplaar ter inzage in het gemeentekantoor Huissen.

Zie ook:
Landschapsonwikkelingsplan Lingewaard achtergronddocument (pdf-bestand, 8.220 kb)
Tip: klik op tabblad bladwijzers. Met de bladwijzers kunt u gemakkelijk door het document bladeren

Landschapsonwikkelingsplan Lingewaard plandeel (pdf-document, 4.558 kb)
Tip: klik op tabblad bladwijzers. Met de bladwijzers kunt u gemakkelijk door het document bladeren

Visiekaart (pdf-bestand, 805 kb)

Maatregelenkaart (pdf-bestand, 479 kb)

Bericht geplaatst 14 december 2005