Gemeente Barneveld


Eerste Ketenkrant en ketensite on line

Op donderdag 15 december om 10.30 uur heeft wethouder Louman de eerste Ketenkrant in ontvangst genomen is de Ketensite www.ketenbarneveld.nl on line gegaan. Drie jongerenwerkers die contact hebben met keetbezoekers hebben beide informatiemiddelen samengesteld. Zowel de krant als de site zijn bedoeld om informatie uit te wisselen over de activiteiten in de keten en (beleids)activiteiten die rondom ketengebruik worden ontwikkeld. Doelgroepen zijn jongeren en andere belangstellenden.

Achtergrond

Eerder heeft de Stichting Alcohol Preventie (STAP) in opdracht van de gemeente een onderzoek gedaan naar keten. Keten zijn voor veel jongeren een gezellige ontmoetingsplek is een conclusie uit het onderzoek. Ook is geconstateerd dat er keten zijn waar veel alcohol wordt gedronken en dat niet alle keten brandveilig zijn. Op basis van deze resultaten heeft het gemeentebestuur een plan van aanpak opgesteld om deze punten te verbeteren. De Ketenkrant en Ketensite zijn daar een paar uitingsvormen van.

Naar verantwoord ketengebruik

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat er goede voorzieningen zijn voor de ''Barneveldse" jeugd. In het buitengebied van de gemeente zijn op diverse plaatsen keten. Keten voorzien duidelijk in een behoefte. Voor veel jongeren zijn het belangrijke ontmoetingsplekken waar zij met elkaar leuke dingen doen. Het college wil toe naar een verantwoord ketengebruik. Dat houdt in dat de jongeren niet te veel (of geen als ze jonger zijn dan 16 jaar) alcohol nuttigen, ervoor zorgen dat de keet (brand)veilig is en dat ze rekening houden met de buren. Voldoen keten hieraan, dan gunt het bestuur de jongeren graag hun honk. Is dat nog niet het geval, dan krijgen ze de ruimte om één en ander aan te passen. Als dat niet mogelijk is of er wordt niets aangepast, dan zijn ze in de ogen van het bestuur niet verantwoord en is sluiting de enige optie.

Dit is de denkrichting van het college voor het ketenbeleid.

Vervolg

Het college gaat het ketenbeleid de komende weken uitwerken. Zij wil daar met een inspraakprocedure reacties op krijgen. De raad stelt het ketenbeleid daarna vast. Met deze werkwijze bereiken we dat iedereen weet waar hij aan toe is.

In de tussentijd vinden verschillende activiteiten plaats om een verantwoord ketengebruik te stimuleren en te controleren. Daar worden de jongeren nadrukkelijk bij betrokken. Het gaat dan zowel om gedragsbeïnvloeding via voorlichting en gericht op (potentiël) ketenbezoekers en ouders en anderzijds door te controleren.

Barneveld, 15 december 2005.

Communicatie Mutatiedatum 15/12/2005