Gemeente Den Helder

15-12-2005
Den Helder wijkgericht

Stad Binnen de Linie

Opening Van Speijkstraat
Het was een feestelijke bijeenkomst op de 23e november. Die dag vond de opening plaats van diverse gerenoveerde straten in de Van Galenbuurt: de Piet Heinstraat, de De Ruiterstraat, de Van Speijkstraat en het Van Speijkplein en een gedeelte van de Wilhelminastraat.
De Jutter Express waarmee wethouder Vermeer arriveerde, reed de ketting van ballonnen kapot, wat de opening van de heringerichte straten en het plein symboliseerde. Wethouder Vermeer sprak de ouders en kinderen toe en complimenteerde de ouders met hun betrokkenheid en inzet in de afgelopen maanden. Er is nu onder meer een omheind speeltuintje aangelegd. De kinderen vermaakten zich uitstekend in de trein en op het springkussen. Al met al een aanwinst voor deze kinderrijke buurt!

Nieuw Den Helder

Wijkconciërge Frans Forrer vertrokken
Tientallen gemeentelijke medewerkers hebben per 1 december gebruik gemaakt van een FPU-regeling. Ook wijkconciërge Frans Forrer, onder velen van u bekend als aanspreekpunt voor vele kleine onderhoudszaken in Nieuw Den Helder, is met vervroegd pensioen gegaan. De spreekuren in Nieuw Den Helder worden voorlopig waargenomen door Danny Joor, de wijkconciërge van de binnenstad. U kunt de komende tijd dus gewoon op de spreekuren terecht.

De Schooten

Nieuwe platformvoorzitter
Het wijkplatform De Schooten heeft een nieuwe voorzitter. Wijkmanager Martin van der Maas heeft het stokje op 15 november overgedragen aan Nico van Lacum, de voorzitter van bewonersvereniging De Schooten Samen Sterker. Hij gaat er met frisse moed tegenaan en wil de bekendheid en de positie van het platform de komende tijd verder uitbouwen. Met vragen, wensen of opmerkingen over de wijk kunt hem bereiken via telefoonnummer 631448. Maar u kunt ook terecht bij Martin van der Maas van de gemeente, via nummer 06-22907290.
De leden van het wijkplatform konden zich in overgrote meerderheid vinden in de benoeming van de heer Van Lacum. Wel vrezen sommigen dat de gemeente zich vanaf nu langzaam uit het wijkplatform terugtrekt. Dat is echter absoluut niet de bedoeling. Als gemeente willen we dat op deze plaats ook graag benadrukken. Sterker nog: we willen de komende tijd nog meer bewerkstelligen dat ideeën en signalen vanuit de wijkplatforms slagvaardig worden opgepakt!

Algemeen

Klantpanels politie van start
De afgelopen weken heeft de politie voor verschillende Helderse wijken klantpanels georganiseerd. Per wijk werden zon twintig bewoners uitgenodigd om samen te bespreken wat de politie precies doet en waar de politie wat de bewoners betreft meer aandacht aan moet besteden. De sfeer op de avonden was positief! De meestgenoemde problemen betroffen de overlast van hangjongeren en rondscheurende scooters. Politie en bewoners hebben afspraken gemaakt over extra acties en na vier tot zes maanden komen er nieuwe bijeenkomsten, waarin de resultaten worden besproken. Belangrijk daarbij is dat niet alleen de politie aan het werk gaat, maar ook de bewoners. Om maar eens wat te noemen: opnieuw bleek dat veel mensen zaken niet bij de politie melden, omdat ze denken dat het toch niet helpt. Dat is een hardnekkig misverstand. Ook op deze plaats drukken we u nogmaals op het hart: melden helpt! Dat kunt u doen door 0900-8844 te bellen, of eventueel anoniem via nummer 0800-7000. Ook kunt u via internet aangifte doen, op www.politie.nl. Maar u kunt natuurlijk ook langskomen op het wekelijkse spreekuur van uw wijkagent in de wijk. Bij hem of haar kunt u ook terecht met vragen over de klantpanels.

De gemeente Den Helder was ook aanwezig bij de klantpanels, want veel klachten en signalen uit de wijken hebben tevens te maken met gemeentelijke verantwoordelijkheden. Scheurende scooters bijvoorbeeld kunnen worden bestreden met bekeuringen en inbeslagnames, maar soms ook met extra hekjes of plantenbakken. Politie en gemeente hopen op dit soort manieren gezamenlijk met bewoners en andere instellingen de leefbaarheid in de wijken te vergroten. Doet u ook mee?

Agenda


1 februari, 20.00 uur: wijkplatform Julianadorp, gebouw t Zwanennest, Middelzand 3502

2 februari, 09.30 uur: leefbaarheidspanel voor bewoners in Nieuw Den Helder,
Projectwinkel, Marsdiepplein.
7 februari 2006, 14.00 uur: wijkplatform De Schooten, grote zaal De Rietschoten