Ingezonden persbericht


Persbericht

Alkmaar, 15 december 2005

Aan de verschillende redacties


- donderdag 15 december 14.30 persconferentie Sociëteit, Luttik Oudorp 78 -

NIEUW LOKAAL RADIOSTATION MOET GOEDE VAN RADIO ALKMAAR LOKAAL BEHOUDEN

Uitnodiging

Het bestuur van StART nodigt u uit om hedenmiddag een persconferentie bij te wonen in De Sociëteit aan het Luttik Oudorp 78 in Alkmaar. Het begint om 14.30 uur.

Faillissement Radio Alkmaar Lokaal

De Stichting Alkmaarse Radio en Televisie (StART) is met onmiddellijke ingang gestopt met de uitzendingen van Radio Alkmaar Lokaal in de huidige opzet. De financiële situatie is hieraan debet: vanmorgen heeft het stichtingsbestuur het faillissement van de Stichting aangevraagd bij de rechtbank in Alkmaar. Dit betekent helaas dat voor twee medewerkers ontslag dreigt. Tegelijkertijd wordt alles in het werk gesteld om lokale publieke radio voor Alkmaar te behouden.

Kosten en baten

Het bestuur heeft zelf het faillissement aangevraagd. Er is momenteel geen sprake van een grote schuldenlast, maar bij voortzetting in de huidige vorm zal die binnen afzienbare tijd zeker ontstaan. Het bestuur vindt het daarom onverantwoord volgend jaar twee medewerkers in dienst te hebben en producten en diensten af te blijven nemen van leveranciers, terwijl op zeker moment hun salarissen en rekeningen niet meer kunnen worden betaald.

Te zware lasten

Het huidige bestuur van de Stichting heeft te maken met te zware financiële lasten die voortkomen uit meerjarige contracten en overeenkomsten uit het verleden. Daardoor is een te klein deel van het budget beschikbaar om de kwaliteit van de programma's op een hoog peil te houden. Dit zal op den duur ten koste gaan van het aantal luisteraars en adverteerders. De continuïteit van de lokale radio in Alkmaar op de middellange termijn staat dan op het spel. Het huidige bestuur trad in februari 2003 aan met de opdracht te zorgen voor continuïteit van de lokale radio in Alkmaar.

Voortgang

Voorafgaand aan de faillissementsaanvraag heeft het bestuur met verschillende organisaties en instanties (overheid, particulieren, bedrijfsleven) overleg gehad over deze situatie en het vervolg daarop. Uit dit overleg is de conclusie getrokken dat Radio Alkmaar Lokaal in zijn huidige vorm niet meer levensvatbaar is, maar dat er wel ruimte is voor een lokale publieke radiozender. Voorwaarde daarvoor is: een verantwoorde financiële huishouding en een inhoudelijk nog betere programmering, die blijft voldoen aan alle eisen die de Mediawet stelt aan een lokale publieke omroep. Het huidige bestuur van StART, uitgebreid met nieuwe bestuursleden, gaat samen met de Raad van Toezicht (het orgaan dat bij de lokale radio de programmering bepaalt) deze ambitie vorm geven in een nieuwe organisatie.

Huidige medewerkers Radio Alkmaar Lokaal

De huidige programmamakers (circa 40 vrijwilligers, één programmaleider ingehuurd bij een andere organisatie en 2 medewerkers met een ID-baan) van Radio Alkmaar Lokaal zijn vandaag aan het begin van de middag op de hoogte gesteld. Zij hebben uitleg gekregen over de stand van zaken en te horen gekregen dat met onmiddellijke ingang gestopt moet worden met radio maken. Voor de twee medewerkers die volgens de ID-subsidieregeling bij Radio Alkmaar Lokaal werken, betekent dit hoogstwaarschijnlijk ontslag. Begin volgend jaar wordt met iedere programmamaker een gesprek gevoerd over hun rol in het team dat de nieuwe radiozender inhoud gaat geven.

Beperkte voortzetting van uitzendingen

De zender van Radio Alkmaar Lokaal blijft in afwachting van de verdere ontwikkelingen voorlopig in de lucht met muziek en een beknopte vorm van nieuws en informatie.