Politie Limburg-Noord

Echt-Susteren en Maasbracht ondertekenen samenwerkingsovereenkomst jeugdoverleg
Datum: 15-12-2005
Tijd bericht: 11:02
Plaats: Echt
Het Jeugd Overleg Echt-Susteren (JOES), de Preventiegroep Maasbracht, de politie basiseenheid Echt en Stichting Welzijnswerk Echt (SWE) hebben hun samenwerking officieel laten vastleggen. Daartoe ondertekenden burgemeester Schaftenaar (Echt-Susteren), burgemeester Wilms (Maasbracht), chef basiseenheid politie Echt Langerak en directeur SWE Sonnemans woensdag 14 december een convenant. Hiermee is zowel de lokale als regionale samenwerking verzekerd.

Na het ondertekenen van het convenant is dezelfde middag direct gestart met overleg. De diverse partijen willen samen werken op het gebied van het gebruik van alcohol en drugs door jongeren in de twee gemeenten. Zowel de GGZ-groep Noord- en Midden-Limburg (voormalig CAD) als de Stichting JIP Boy-4-ever uit Venlo waren aanwezig om informatie te verstrekken en ervaringen te delen. Boy-4-ever is een Jongeren Informatie Punt en draait volledig op vrijwilligers van 17 tot 26 jaar. Jongeren kunnen daar actuele informatie krijgen over onder andere het gebruik van drugs en alcohol, seksualiteit, werk en inkomen. De twintig jonge vrijwilligers geven ook voorlichting op scholen, evenementen en feesten.

Doelstelling
Het JOES en de Preventiegroep Maasbracht zijn destijds ontstaan om te werken aan het voorkomen, beperken en terugdringen van overlast en riskant gedrag door groepen jongeren in de publieke ruimte. Tegelijkertijd werken ze ook aan de wederzijdse begripsvorming en acceptatie tussen bewoners en groepen jongeren. De focus ligt dus niet alleen op jongeren maar ook op de omwonenden en de omgeving.

Overleg
Beide overlegvormen vergaderen afzonderlijk iedere zes weken. De gemeenten, SWE en de politie werken vanuit de eigen discipline en taakstellingen. De gemeenten stemmen bovendien op elkaar af. Indien nodig komen beide groepen inclusief SWE en politie bij elkaar. Al naar gelang de situatie dit vraagt, kunnen deze overleggen ad-hoc worden uitgebreid met andere relevante partijen zoals een GGD of een bureau Halt.

Overeenkomsten
Het samenwerkingsconvenant is een logisch vervolg uit de overlappingen van zowel het JOES als de Preventiegroep Maasbracht. In beide overlegstructuren zijn de politie van Echt, SWE en de gemeente vertegenwoordigd. Er zijn ook inhoudelijke overlappingen. Ze richten zich beide op de doelgroep jongeren, de aan jongeren gerelateerde onderwerpen en de plekken waar de jongeren verblijven (jeugdhuizen/clubs, voortgezet onderwijs, uitgaansleven, ontmoetingsplekken). Daarnaast hebben ze dezelfde doelstelling van het overleg. Maasbracht en Echt-Susteren behoren bovendien al tot het werkgebied van politie basiseenheid Echt en SWE. De lokale samenwerkingsafspraken zijn bedoeld voor de specifieke situaties in de betreffende gemeente, terwijl de regionale samenwerking zich aanvullend richt op gezamenlijke problemen met een oplossing voor zowel Echt-Susteren als Maasbracht.