Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 15 december 2005

Rijwielen in de trein

Op initiatief van de Lijst Pim Fortuyn in de provinciale staten van Zuid-Holland, kunnen reizigers met ingang van 2007 hun rijwiel kostenloos meenemen in de trein tussen Geldermalsen en Dordrecht en op de Rijn-Gouwelijn.

Samen met Groen Links werd op 14 december een motie ingediend, die de steun kreeg van alle provinciale politieke partijen.

De provincie Zuid-Holland zal eind 2006 de concessie overnemen van de Merwede-Lingelijn en van de Rijn-Gouwelijn. Binnenkort worden de contractvoorwaarden gemaakt voor deze treindiensten. Het meenemen van rijwielen en de verbetering van fietsenstallingen op de stations zijn voorwaarden, die nu door alle fracties werden uitgesproken.

Conducteur blijft

Al eerder hebben de provinciale staten, met steun van de Lijst Pim Fortuyn, bepaald dat de regionale treindiensten een vaste conducteur moeten houden. Aanvankelijk waren er plannen om de conducteur af te schaffen en te vervangen door cameratoezicht. Dat gaat dus niet door: de conducteur moet blijven, vinden de provinciale volksvertegenwoordigers.

Als het aan de LPF ligt, gaan ook rijwielen-met-hulpmotor straks mee in de trein.

Net als op de waterbus tussen Dordrecht en Rotterdam.

De provincie betaalt een aanzienlijke bijdrage aan deze vorm van regionaal openbaar vervoer.

Het meenemen van rijwielen is een succes gebleken, omdat reizigers daardoor de afstand tussen eigen huis en de eindbestemming eenvoudiger kunnen overbruggen.

Waterbus als voorbeeld

Op aandringen van de Lijst Pim Fortuyn kunnen met ingang van 1 januari 2006 ook brommers mee op de waterbus. Op de vroegere fast-ferry mocht dat niet.

"De bedoeling is, dat het regionale openbaar vervoer meer reizigers gaat trekken. Dat moet het voordeel zijn van regionale aanbesteding. Vooral in de weekeinden maken meer mensen voor toeristische uitstapjes gebruik van de waterbus. Dat is ook onze verwachting als de fiets en brommer gratis meekunnen in de trein tussen Dordt en de Betuwe. Daartoe zullen treinstellen een gedeeltelijk aangepast interieur moeten krijgen. Dat kan met klapstoelen en door het wegnemen van tussenwanden", aldus statenlid Jens van der Vorm-De Rijke.

Voor nadere inlichtingen:

Statenfractie Lijst Pim Fortuyn Zuid-Holland

Email: info@lijstpimfortuyn.nl

Woordvoerder

Statenlid Jens van der Vorm-De Rijke

Telefoon: 06 533 24 604