GroenLinks

Europees Parlement stelt onderzoek in naar CIA-kampen

CIA-kampen in Europa 15 december 2005

Afgelopen weken trokken verschillende media- en mensenrechtenorganisaties aan de bel naar aanleiding van aanwijzingen over geheime CIA-kampen in Europa. Het Europees Parlement, gesteund door de groene fractie, neemt de kwestie hoog op en wil zelf onderzoeken of de alarmerende berichten waar zijn. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg pleitte in Straatsburg voor een tijdelijke parlementaire commissie.

De CIA zou terreurverdachten buiten alle gerechtelijke procedures om vasthouden in geheime gevangenissen in onder andere Polen en Roemenië. Deze verdachten zouden onderworpen worden aan strenge verhoortechnieken. Ook zou de CIA gebruik maken van Europese luchthavens om terreurverdachten in het geheim over te plaatsen naar kampen buiten Europa, zoals in Jemen.

Geen woordspelletjes
Buitenweg: "Als deze aantijgingen waar zijn, dan worden de kernwaarden van de Europese Unie ernstig bedreigd. Het Europees Parlement heeft daarom de plicht om de zaak tot de bodem uit te zoeken. De simpele verklaringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleeza Rice, dat de VS niet martelt, hebben mij niet kunnen overtuigen. Het is onbegrijpelijk dat de Europese regeringen zich hiermee wel laten afschepen. De Amerikanen hanteren wel een zeer unieke definitie van martelen, waar bijvoorbeeld iemand bijna laten verdrinken niet eens onder valt. Bovendien ontkent Rice niet dat er mensen zonder gerechtelijke procedure worden vastgehouden. De EU moet haar eigen strategie voor waarheidsbevinding hebben en zich niet laten afschepen door Amerikaanse woordspelletjes."

De tijdelijke parlementaire commissie moet onderzoeken of de berichten waar zijn en in hoeverre de Europese regeringen op de hoogte waren of hebben meegewerkt aan buitengerechtelijke ontvoeringen en vervoer, illegale detentie en martelingen van terreurverdachten.

De Raad van Europa, een Europese samenwerkingsorganisatie met 46 lidstaten, begon eerder een onderzoek naar de aantijgingen. Deze week verklaarde de leider van het onderzoek, de Zwitserse senator Dick Marty dat zijn bevindingen tot nu toe de vermoedens versterken dat de CIA geheime detentiecentra voor terreurverdachten heeft gehad in Europa. Kathalijne Buitenweg wil dat het Europees Parlement met zijn eigen onderzoek in nauwe samenwerking met de Raad van Europa een nieuwe dynamiek aanbrengt in het proces om de waarheid boven tafel te krijgen.

Zie ook:


* Buitenweg bij vergadering Raad van Europa over CIA-kampen
* Buitenweg eist onderzoek naar geheime CIA-kampen in Europa
* persbericht Raad van Europa

«