Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Zeeuwse scholen en ZeelandNet tekenen contract voor supersnelle internetverbinding

Utrecht, 15 december 2005 ­ Vandaag ondertekenen 65 Zeeuwse scholen en alle 35 bibliotheken in Zeeland een contract met ZeelandNet. Hiermee krijgen 100 instellingen per locatie een ethernetverbinding via glasvezel met een gegarandeerde snelheid van 100 megabit per seconde, waardoor de scholen en bibliotheken gebruik kunnen maken van een snelle internetverbinding en breedbanddiensten, zoals video en groepscommunicatie. Hiermee markeert deze ondertekening het begin van belangrijke ontwikkelingen in het Zeeuwse onderwijs. De deelnemende instellingen hebben zich verenigd in de stichting ZIEN.

Samen Snel op Glas
Het Zeeuws Initiatief Educatief Netwerk (ZIEN) is het eerste regionale initiatief dat aan de slag gaat met een stimuleringsbijdrage vanuit het samenwerkingsprogramma SURFnet/Kennisnet. Dit programma wordt financieel gesteund door het Ministerie van OCW. Deze bijdrage is beschikbaar gesteld in het kader van het project Samen Snel op Glas van SURFnet en stichting Kennisnet. Daarnaast heeft de provincie Zeeland subsidie beschikbaar gesteld voor dit project. De gebundelde vraagkracht daagt marktpartijen via een openbare Europese aanbesteding uit om snelle -op glasvezel gebaseerde- netwerkaansluitingen te leveren, die bovendien betaalbaar zijn voor de scholen. Bij de aanbesteding in Zeeland is de opdracht voor de glasvezelverbinding uiteindelijk gegund aan ZeelandNet.

ZIEN is verantwoordelijk geweest voor de vraagbundeling, terwijl SURFnet verantwoordelijk was voor de begeleiding bij het aanbestedingstraject en bij de implementatie. ZIEN is bij het verankeren van de commitments vanuit de scholen en de bibliotheken ondersteund door de markt.

Voordelen voor het onderwijs
SURFnet en Kennisnet ontwikkelen gezamenlijk innovatieve diensten voor het onderwijs en zorgen dat de onderwijspraktijk deze op een veilige en eenvoudige wijze kan inzetten. Scholen kunnen de breedbanddiensten echter alleen goed gebruiken met een snelle netwerkaansluiting Daarom hanteren beide partijen een geïntegreerde aanpak en stimuleren ze ook het gebruik van glasvezelverbindingen in het onderwijs, zoals binnen het project Samen Snel op Glas. Zo worden daadwerkelijk voordelen behaald voor het onderwijs en kunnen scholen gebruik maken van breedbanddiensten als Expert op Afstand en Teleblik. (www.expertopafstand.nl en www.teleblik.nl).

Besparing door vraagbundeling
Ook het beheer van de systemen binnen en tussen scholen en bibliotheken kan worden verbeterd en bovendien goedkoper worden gemaakt. Dit laatste is ondermeer mogelijk doordat ZeelandNet de dienst aanbiedt binnen een zogenaamd open markt concept, waarbij dienstenaanbieders via een elektronische marktplaats hun diensten kunnen aanbieden aan de scholen en bibliotheken. Door deze marktwerking zal vraagbundeling besparingen kunnen opleveren op het vlak van ondermeer telefonie en (remote) netwerkbeheer.

Meer informatie:
Samen Snel op Glas: www.samensnelopglas.nl
ZIEN: www.stichtingzien.nl

Over ZIEN
De Stichting Zeeuws Initiatief Educatief Netwerk (ZIEN) beoogt de totstandkoming van breedbandverbindingen voor het beroeps-, voortgezet- en primair onderwijs in Zeeland en de bundeling van initiatieven voor onderwijskundige vernieuwing die deze verbindingen mogelijk maken.

Over SURFnet
SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ongeveer 180 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Meer informatie vindt u op www.surfnet.nl.

Over Kennisnet
Stichting Kennisnet is de publieke internetdienstverlener voor en door het onderwijs. Met de portal www.kennisnet.nl ondersteunt Kennisnet het basis, voortgezet en beroepsonderwijs met educatieve content en praktische internetproducten die nauw aansluiten bij de dagelijkse onderwijspraktijk. De portal is het startpunt op internet voor leerlingen en docenten, maar ook voor ouders, ICT-coördinatoren en managers. Kennisnet ontwikkelt, zoveel mogelijk in samenwerking met de klant en met haar partners, diensten en toepassingen die het educatief gebruik van internet in het onderwijs bevorderen. Kennisnet maakt onderwijsvernieuwing praktisch toepasbaar in de klas en ondersteunt scholen die hun onderwijs anders willen inrichten. Kennisnet in het hart van het onderwijs. Meer informatie over Kennisnet: corporate.kennisnet.nl.

Over ZeelandNet
ZeelandNet is een full-service internetprovider met ruim 70.000 abonnees in Zuid-West Nederland en vele duizenden zakelijke klanten in heel Nederland. Hiermee behoort ZeelandNet tot de 10 grootste internetproviders van ons land. Als dochterbedrijf van Delta NV, leverancier van nutsvoorzieningen en eigenaar van het Zeeuwse glasvezelnet, biedt ZeelandNet Zakelijk ondernemers tal van voordelen en zekerheden. Zoals een veelzijdig aanbod van producten en diensten op het gebied van internetverbindingen, telefonie, datacommunicatie, hard- en software en automatisering.

Over de samenwerking tussen SURFnet en Kennisnet
SURFnet en Kennisnet hebben hun krachten en kennis gebundeld om onderwijsinstellingen in staat te stellen de mogelijkheden van ICT optimaal te benutten. Hiertoe hebben zij een gezamenlijk programma in het leven geroepen, dat zich richt op het realiseren van alle mogelijke educatieve internettoepassingen, gericht op de praktijk van docent, scholier en student. Kijk voor meer informatie over deze samenwerking op www.surfnetkennisnetproject.nl.



Ingezonden persbericht