Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 december

Thema 'wonen' op www.jongalkmaar.nl

Vanaf half december staat het thema wonen centraal op de Alkmaarse jongerenwebsite. Op www.jongalkmaar.nl vinden jongeren informatie over waar ze aan moeten denken voor ze op kamers gaan. Ook tips voor het zoeken naar een kamer, tips voor het bekijken van een kamer en informatie over welke rechten je hebt als huurder staan op de site.

Voor de zomer lanceerde Ali B. de jongerenwebsite www.jongalkmaar.nl. De site wordt goed bezocht: maandelijks surfen 3 tot 5000 bezoekers naar de site. In de afgelopen maanden kwam onder meer de disco ter sprake. 'Maak melding over wat jullie willen' reageert iemand. Wat de jongeren precies willen is niet zo een, twee, drie te zeggen, maar: 'het moet in ieder geval goed beveiligd zijn en misschien wat moderner ingericht dan Extase', aldus een bezoeker.

Een mooie taak voor de gemeente
Een ander populair thema is 'respect'. Een jongere: 'Ik vind dat je iedereen met respect moet behandelen totdat blijkt dat diegene het niet verdient. Niet andersom.' Ook ziet een bezoeker een taak weggelegd voor de gemeente als het gaat om veiligheid: 'Veiligheid is bijna altijd een gevoel, als je een groep jongeren ziet staan en je kent ze niet, is het gewoon een raar idee om er langs te moeten lopen. Dit vind ik nou een mooie taak voor de gemeente. Deze gasten hebben namelijk geen plekkie om te hangen. Geef ze zo'n plekkie of laat ze op deze plek staan en zorg dat er een contactpersoon is in zo'n groep.'

Inspelen op wensen en behoeften
De gemeente kan met deze reacties een beter idee vormen van wat jongeren bezighoudt en belangrijk vinden. Daardoor kan zij in haar beleid beter inspelen op de wensen en behoeften van jongeren. De gemeente kan op haar beurt dan weer iets teruggeven aan de jongeren.

De thema's
Iedere drie maanden staat een ander thema centraal op www.jongalkmaar.nl. De jongerenomnibus die de gemeente eens per vier jaar houdt, geeft informatie over welke thema's leven bij jongeren. Ook is het jongerenpanel betrokken bij de keuze en invulling van de thema's. Het volgende thema staat al vast: de verkiezingen. Van februari tot half maart staat dat thema centraal op de jongerensite.