Gemeente Harderwijk


Fout geknald? Dan naar Halt!

Tja, daar zit je nu op het politiebureau. Aangehouden door de politie, omdat je het niet kon laten om je vuurwerk af te steken. Oudjaar was nog zo ver weg... Je dacht er eigenlijk niet zo bij na toen het gebeurde. Misschien vond je het wel spannend, en je vrienden deden het toch ook? Nu zit je met de gebakken peren. De politie heeft je ouders al gebeld, die komen je straks van het politiebureau ophalen. Geen leuk vooruitzicht.

De politieagent komt weer tegenover je zitten. Hij zegt dat ze jouw zaak wel willen doorsturen naar Halt. Je vraagt je af wat dat betekent?

Voor een Halt-procedure kom je onder andere in aanmerking als je door de politie bent aangehouden voor een vuurwerkovertreding en: · je bent tussen de 12 en 18 jaar oud (of tot 21 jaar maar aangehouden in een groep met 12- tot 18-jarigen); · je had vuurwerk bij je of had vuurwerk afgestoken terwijl dat nog niet mocht, je bent betrapt op het bezit van strijkers of ander illegaal vuurwerk, of je hebt met vuurwerk iets vernield of overlast veroorzaakt;
· je bent hooguit een keer eerder bij Halt geweest en dat was minstens een jaar geleden.

Een Halt-procedure?
Wat is een Halt-procedure? Halt is de afkorting voor Het alternatief. Dat betekent: een andere mogelijkheid. Als je iets gedaan hebt wat volgens de wet niet mag kunnen er namelijk twee dingen gebeuren. De ene mogelijkheid is een straf van de officier van Justitie of de rechter. Dat wil meestal zeggen dat je een boete moet betalen, en dat je bij Justitie `in de boeken' komt te staan (je hebt een `strafblad') .

De andere mogelijkheid is Halt. Bij Halt krijg je de kans om je fout weer goed te maken. Je zult in je vrije tijd klusjes moeten doen, een speciale voorlichting moeten volgen of andere opdrachten moeten uitvoeren. Heb je schade veroorzaakt, dan zul je die schade moeten betalen of herstellen.
Houd je je daarbij goed aan de afspraken die je met Halt hebt gemaakt, dan wordt je zaak niet doorgestuurd naar Justitie, en kom je er dus zonder strafblad vanaf. Een strafblad kan vervelend zijn voor later, bijvoorbeeld bij solliciteren.

Hoe werkt een Halt-procedure? De politie stuurt de gegevens over jouw vuurwerkovertreding door naar het Halt-bureau in jouw regio. Een medewerker van Halt zal je uitnodigen voor een gesprek, of je gelijk oproepen om op een bepaalde dag op een werkafspraak te verschijnen of een voorlichting te volgen. Ook je ouders krijgen bericht. Ben je jonger dan zestien, dan zullen zij hun toestemming moeten geven voordat jij aan de slag kunt.

Als je aan het werk moet, heeft dat werk vaak te maken met je vuurwerkovertreding, zoals het opvegen van de vuurwerkrommel die na het vuurwerkfestijn in Nieuwjaarsnacht op straat is blijven liggen. Niet erg stoer natuurlijk. Als je door het afsteken van vuurwerk schade hebt aangericht, dan zul je die schade ook moeten vergoeden. Na afloop laat Halt aan de politie weten hoe het verlopen is. Is alles goed gegaan en heb je je aan alle afspraken gehouden, dan is de zaak daarmee voor jou klaar. Is het niet goed gegaan, dan stuurt de politie je proces-verbaal alsnog naar de officier van Justitie. Die zal dan de normale strafvervolging in gang zetten.