De Taskforce Jeugdwerkloosheid moet meters blijven maken

Taskforce jeugdwerkloosheid

Den Haag, 15 december 2005. De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft met alle partijen het afgelopen jaar hard gewerkt aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Steeds duidelijker wordt dat jeugdwerkloosheid een thema is dat alle partijen een warm hart toedragen. Dankzij de inzet van CWI jongerenadviseurs, de MKB actieteams, gemeenten en werkgevers heeft de Taskforce ervoor kunnen zorgen dat 24.593 extra jongeren een jeugdbaan hebben gevonden. De Taskforce gaat verder met meters maken.

Onnodige verwarring
Vandaag maakten CBS en CWI cijfers over de ontwikkeling van de werkloosheid bekend. Deze cijfers laten zien dat er minder jeugdig werklozen zijn dan het RWI gisteren bekend maakte. Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid betreurt dat er verschillende cijfers worden gepubliceerd. 'Dat is onnodige verwarring zaaien, de jeugdwerkloosheid loopt echt terug'. Toen de Taskforce Jeugdwerkloosheid van start ging stonden zo'n 65.000 jongeren als werkzoekend ingeschreven bij de Centra voor Werk en Inkomen. Uit de cijfers van vandaag blijkt dat aantal gedaald tot net boven de 40.000. Ook het CBS meldt een daling van de jeugdwerkloosheid.

Preventie
De Taskforce heeft bij haar start zowel een curatieve als een preventieve doelstelling meegekregen. Naast het realiseren van extra banen en matches zal in 2006 de aandacht verschuiven naar een preventieve aanpak van de jeugdwerkloosheid. Hiervoor heeft de Taskforce in 2005 al een basis gelegd door het bevorderen van CAO afspraken tussen Sociale Partners over hun bijdrage aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid. In 2006 zet de Taskforce in op het verbeteren van het beroepsbeeld bij jongeren en het ondersteunen van de keuze voor een opleiding. Er worden lespakketten ontwikkeld over het belang van een tijdige beroepskeuze en de dienstverlening van het CWI. Daarnaast wordt de in 2005 gelanceerde portal 'opleiding en beroep' verder uitgebouwd voor lerenden, ouders, decanen en werkenden.

2e Kans Beroepsonderwijs
Er is een harde kern van ongeveer 35.000 jongeren die niet eenvoudig aan het werk komt. Deze jongeren hebben veelal geen startkwalificatie. Met 2e Kans Beroepsonderwijs zou een gedeelte van deze groep alsnog een diploma kunnen behalen. Met Defensie, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het O&O Jeugdmodel zijn er mogelijkheden om jongeren een startkwalificatie te laten behalen.

Versterken lokale samenwerking
Voor een preventieve aanpak van de jeugdwerkloosheid is een sterke lokale samenwerking van cruciaal belang. De samenwerking met Colo, ROC's, RMC, CWI en kenniscentra wordt in 2006 verder versterkt en in een aantal gemeenten wordt gedurende het jaar toegewerkt naar het begin van het nieuwe schooljaar onder het motto 'Iedereen die wil, een Leerbaan'. Een andere vorm van lokale samenwerking zijn de jongerenloketten. De Taskforce heeft voor de oprichting van jongerenloketten een handleiding ontwikkeld en organiseert in 2006 workshops voor en door gemeenten.

Oplossingen voor structurele knelpunten
Bij structurele knelpunten horen structurele oplossingen. De Taskforce gaat het preventieproject overgang VMBO-MBO verbreden naar andere gemeenten en gaat samen met het ministerie van OCW onderzoeken hoe flexibele instroom op ROC's mogelijk gemaakt kan worden.

Verankeren!
De Taskforce heeft in de samenwerking met haar partners en bij de organisatie van haar acties veel ervaringen opgedaan. Door het projectmatige karakter van de Taskforce en de beperkte tijd die zij nog actief zal zijn, staat 2006 ook in het teken van het teruggeven van de opgedane kennis en het structureel maken van succesvolle acties.

Over de Taskforce Jeugdwerkloosheid
De Taskforce Jeugdwerkloosheid is ingesteld door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doelstelling van de Taskforce is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren en een sluitende aanpak voor jongeren: iedere werkloze jongere binnen zes maanden weer terug op school of aan het werk. Om dit te bereiken stimuleert en faciliteert de Taskforce werkgevers, intermediairs, opleiders en gemeenten om optimaal samen te werken. Ook roept de Taskforce werkgevers op hun vacatures gratis te melden bij de CWI-vestiging in de buurt of via de gratis CWI Vacaturelijn 0800 8001.