Gemeente Dordrecht


---

Iedere woning/ondernemer een plek vlakbij en eenvoudiger regels

Huidige regeling parkeren niet langer houdbaar

Leo den Otter

De huidige regeling voor parkeervergunningen is niet meer in overeenstemming met wensen van de Dordtenaren. Voor sommige huishoudens en bedrijven zijn meerdere vergunningen afgegeven, terwijl anderen op de wachtlijst staan. Niet eerlijk en vooral frustrerend. Zeker als bewoners overdag lege plekken zien. De gemeente praat de komende weken oriënterend met bewonersorganisaties, ondernemers en andere belangenorganisaties over een nieuwe regeling. De officiële inspraakprocedure start februari 2006.
Kern van de collegeplannen is dat de parkeerruimte in het centrum beter en eerlijker verdeeld gaat worden. En er moeten minder en eenvoudigere regels komen. De huidige regeling is in de loop der jaren door specifieke oplossingen en maatwerk steeds ingewikkelder geworden. Daarom worden voor de Binnenstad en 19e eeuwse Schil de parkeerregels vereenvoudigd en parkeertarieven gelijk getrokken.

Veranderingen
Iedereen met een woning of bedrijf en auto en zonder parkeerplaats op eigen terrein krijgt direct één vergunning dichtbij huis. Er worden maximaal twee vergunningen gegeven. De eerste bewonersvergunning kost EUR12,50 per maand, een eventuele tweede kost EUR25,=.

Zowel in de Binnenstad als in de 19e eeuwse Schil gaan dezelfde regels gelden; daarmee wordt dus ook in de 19e eeuwse Schil betaald parkeren tot 22.00 uur ingevoerd.

Andere belangrijke uitgangspunten die B & W voorstaan zijn dat de zakelijk beperkte vergunning gaat gelden van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en de zakelijk onbeperkte de hele week. De zakelijk beperkte vergunning kost EUR25,= per maand, een 2e kost EUR50,=. De zakelijk onbeperkte vergunning kost EUR50,= en bedrijven kunnen er slechts één krijgen.

Om de parkeerruimte optimaal te benutten wordt overal gemengd parkeren (zowel vergunninghouders en betaald parkeren) ingevoerd. Op deze parkeerplaatsen verdwijnt de maximale parkeerduur.

De tarieven op straat worden aangepast. Hoe dichter bij het centrum hoe duurder. Hartje Binnenstad kost EUR 2,40 per uur, de rest van de Binnenstad gaat EUR 1,20 per uur kosten en 19e eeuwse Schil EUR 1,= per uur. Parkeren in de garages Veemarkt en Spuihaven blijft veel goedkoper dan parkeren op straat, vooral 's avonds en 's nachts.

De tweede vergunning moet jaarlijks worden aangevraagd. Daarmee wordt voorkomen dat mensen die een tweede vergunning niet echt nodig hebben de mogelijkheid voor anderen blokkeren. De nieuwe regels en tarieven bieden goede oplossingen voor veel knelpunten, maar zullen voor een kleine groep mensen / ondernemers nadelig kunnen uitpakken.

Planning
t/m januari 2006
De komende weken gaat de gemeente de eerste ideeën oriënterend bespreken met belangenorganisaties van bewoners en ondernemers in Binnenstad en Schil. Zo worden de plannen onder meer besproken in het Wijkbeheeroverleg Binnenstad / Noordflank en met de horeca en Centrum Management. Na deze gesprekken worden de voorstellen opnieuw door het college bekeken en zonodig aangepast.

t/m mei 2006
In februari start de officiële inspraakperiode voor alle belanghebbenden. Gedacht wordt aan een aantal inloopbijeenkomsten. Daarna worden alle inspraakreacties verwerkt, waarna het college van B&W definitief een besluit neemt over de nieuwe regeling. Uiteraard worden de insprekers geïnformeerd over mogelijke aanpassingen. Daarna wordt het besluit (naar verwachting in mei) voorgelegd aan de gemeenteraad.

Najaar 2006
Als de gemeenteraad een besluit heeft genomen en ook de rest volgens planning verloopt, wordt in juni gestart met voorbereidend werk, om na in het najaar met de wisseling van oude naar nieuwe vergunningen te kunnen starten.

Informatie
Gedurende het hele proces zal intensief met alle belanghebbenden en insprekers worden gecommuniceerd. De gemeente zal via brieven, de website, media, gemeentepagina, etc. iedereen op de hoogte houden. De nieuwe parkeerregeling roept zeker ook vragen op. Daarom is op de gemeentelijke website (www.dordrecht.nl/parkeren) een uitgebreid onderdeel met "vraag en antwoord" opgenomen. Treft u geen antwoord op uw vraag, dan kunt u meteen een formulier in te vullen. De gemeente zal zo snel mogelijk laten weten wat ze met uw reactie gaat doen.

Er is ook een speciaal telefoonnummer (078) 639 65 45 geopend. Op maandag -, woensdag - en vrijdagochtend kunnen bewoners en ondernemers van 09.00 tot 12.00 bellen. Vragen worden zoveel mogelijk gelijk beantwoord. Lukt dat niet, dan worden de vragen meegenomen naar de inspraakronde in februari. Waar mogelijk wordt de lijst met veel gestelde vragen op de website direct aangevuld.

PDF icoon B_W_voorstel_parkeermaatregelen_13-12-05.pdf

Redactie
Leo den Otter
Bestuursvoorlichter

telefoon 06 - 51373482

email l.den.otter@dordrecht.nl

Informatie