Lijst Pim Fortuyn


LIJST PIM FORTUYN

TWEEDE KAMERFRACTIE

PERSBERICHT

Den Haag, 15 december 2005

Tweede Kamer steunt versterking marechaussee

De Tweede Kamer heeft vandaag in grote meerderheid - alleen GroenLinks stemde tegen - het amendement Herben gesteund, waardoor in de komende jaren de operationele sterkte van de Koninklijke Marechaussee met 300 militairen kan worden uitgebreid.

De formele sterkte van de Koninklijke Marechaussee zou door het schrappen van staffuncties dalen van 6600 naar 6300 mensen. Dit zou tot 2010 een besparing van 57 miljoen euro opleveren. Het LPF-amendement maakt de bezuiniging ongedaan en gebruikt het geld voor het aantrekken van 300 extra militaire politiemensen.

LPF-kamerlid Mat Herben: "De Lijst Pim Fortuyn bepleit versterking van de nationale verdediging. De marechaussee moet bij rampen en rellen binnen 24 uur een bataljon van 600 militairen op straat kunnen brengen én aflossen. Dat is een verdubbeling van de huidige bijstandscapaciteit aan de civiele autoriteiten. Vorige maand heeft op initiatief van de LPF een algemeen overleg plaatsgevonden met de minister Remkes (Binnenlandse Zaken) en Kamp (Defensie). Daarbij is erkend dat de Koninklijke Marechaussee de strategische reserve vormt voor de binnenlandse veiligheid. In januari 2006 zal de Tweede Kamer een uitgebreide notitie ontvangen van de ministers over de verbetering van de samenwerking tussen de civiele autoriteiten en Defensie in het kader van de nationale veiligheid."